Vara vine cu multe provocări atunci când vorbim de îngrijirea pielii. Transpiraţie, umiditate, căldură, raze UV, clor la piscine, vânt fierbinte şi uscat, sunt câteva cauze care ne determină să acordăm o mai mare atenţie îngrijirii pielii dacă vrem ca aceasta să își recapete strălucirea după arșița verii.
Protecţia împotriva razelor UV
Îngrijirea tenului în timpul verii trebuie să includă un agent de protecţie UV cu spectru larg, aplicat de câteva ori pe zi, pentru a preveni îmbătrânirea prematură, deshidratarea, iritaţiile, hiperpigmentarea şi cancerul de piele. Acest obicei trebuie păstrat și după plecarea verii, pentru că deși zilele nu mai sunt la fel de călduroase, razele soarelui sunt tot periculoase.
Hidratarea
Pe timpul verii, pielea expusă la soare se poate deshidrata, lucru ce poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Cei cu o pielea grasă ar trebui să utilizeze un hidratant ușor, care reîmprospătează și hidratează fără să îngraşe tenul. Se poate merge până dincolo de hidratare, prin remineralizare cu ajutorul unor loţiuni, care pot neutraliza şi substanţele poluante.
Dacă pielea devine uscată şi iritată din cauza umidităţii, după băile din piscină, trebuie să facem un duş rapid folosind un gel blând pentru înlăturarea clorului din apă. După 5 minute vom folosi o loţiune hidratantă fără parfum.
Controlul sebumului
Acneea poate fi o problemă mare în timpul verii, apărută din cauza temperaturilor ridicate combinate cu transpiraţia şi clorul din piscine, care acutizează această afecțiune. O soluţie de 5% peroxid de benzoil poate ajuta la ameliorarea coşurilor provocate de acnee. Transpiraţia de pe piele trebuie ştearsă cu un prosop moale care să provoace iritaţii. Hainele şi pălăriile trebuie spălate după fiecare transpiraţie iar produsele cosmetice folosite trebuie să fie non-comedogenice.
Controlul grăsimii tenului cu ajutorul demachiantului spumant care conţine acid salicilic folosit dimineața, dar şi al machiajului care poate fi reîmprospătat cu ajutorul unui ulei matifiant în timpul zilei.
Pielea uscată se curăţă de două ori pe zi cu produse care nu conţin săpun, cea normală o singură dată.
Exfolierea și stilul de viață
Exfolierea pentru eliminarea celulelor moarte de pe piele este un must după perioada verii pentru recăpătarea strălucirii tenului. Exfolierea se face nu numai pentru ten ci şi pentru pielea de pe picioare, coate şi genunchi.
În ceea ce privește alegerea stilului de viață, să nu uităm că alegerea unei alimentaţii potrivite bazate pe fructe şi legume, cel puţin opt ore de somn şi multă mişcare, plimbări în natură, toate contribuie la sănătatea şi frumuseţea pielii. Să nu uităm hidratarea internă, să bem multă apă, să avem o sticlă cu apă cu noi, oriunde mergem. Cu ajutorul apei eliminăm toxinele din corp și ne simţim mai revigoraţi. Luând multivitamine zilnic, putem stimula antioxidanții din organism, care mențin pielea sănătoasă.
Observații
Dacă pielea este predispusă spre acnee, atunci, într-adevăr, la mare acest defect se atenuează puţin, însă imediat ce revii din concediu, erupţiile cutanate devin mai vizibile şi mai extinse. Procesul se desfăşoară în felul următor: prima reacţie la razele solare este uscarea coşurilor şi dezinfectarea lor.
Însă la expunerea îndelungată la soare are loc îngroşarea stratului de epidermă, canalele glandelor sebacee se înfundă, iar sebumul nu iese la suprafaţă. Ca urmare, sub acţiunea bacteriilor, apar o mulţime de coşuri. În plus, din cauza efectului de uscare a razelor ultraviolete, poate creşte secreţia de sebum.