Un bun inotator se caracterizeaza prin vointa, darzenie, rezistenta fizica si rezistenta la stres, capacitate de concentrare a atentiei pe durata lunga si pe fond de oboseala. Va prezentam in continuare indicii care stau la baza procesului de selectie pentru inotatorii de performanta.
Selectia inotatorilor de performanta
1.selectia primara (5-7 ani) in care sunt verificate:
– starea de sanatate buna (se exclud copiii cu diverse afectiuni cum ar fi cele cardiace, reumatice, epilepsie);
– dezvoltarea fizica corecta si armonioasa;
– istoricul personal si familial (in care se tine seama de aspecte legate de inteligenta, motivatie pentru sport, cazuri de sportivi in familie).
2. selectia secundara (10-12 ani) este etapa in care se iau in considerare copiii care au facut antrenament regulat pe o durata de cel putin 3-5 ani, care si-au insusit corect tehnica procedeelor de inot si au o dezvoltare fizica si mentala armonioase:
– talie inalta sau relativ inalta;
– diametrele palmelor si ale labelor picioarelor;
– capacitatea vitala la valori foarte mari;
– putere anaeroba (capacitatea de a-si tine respiratia sub apa);
– puterea aeroba;
– forta musculara buna la nivelul membrelor;
– capacitate de concentrare a atentiei si rezistenta la oboseala.
3.selectia finala (14-18 ani la fete si 15-20 de ani la baieti) este etapa in care sunt urmarite:
– flotabilitate foarte buna apreciata vizual sau prin estimarea greutatii;
– talie foarte inalta si inalta-medie;
– greutate corporala sub numarul de centimetri ai taliei peste 100;
– putere anaeroba si aeroba excelente;
– mobilitate foarte buna;
– volum cardiac foarte bun;
– capacitate vitala excelenta;
– viteza de repetitie in conditii de solicitare ritmica foarte bine dezvoltata;
– capacitate de concentrare a atentiei si rezistenta la oboseala psihica si motorie;
– capacitate de coordonare si echilibru dinamic foarte bine dezvoltate.
Beneficiile acestui sport
In privinta inotului trebuie sa mentionam efectele benefice asupra musculaturii, aparatului cardio-vascular si aparatului respirator sau asupra sistemului nervos central asupra caruia are un efect tonifiant. Acest sport tonifica atat muschii fesieri cat si muschii pectorali. Abdomenul, coapsele si gambele se vor forma armonios (si asta inca din primele trei luni de practicare a sportului), iar muschii omoplatilor vor avea tendinta de a se dezvolta. Interesant este ca femeilor gravide le este recomandata inotul de catre specialistul ginecolog deoarece acest sport ajuta la „indreptarea” muschilor abdominali si a umerilor, zone extrem de solicitate in timpul graviditatii. De asemenea, miscarea in apa reduce durerile articulare, hipertensiunea arteriala si disconfortul asociate sarcinii.
Refacere si recuperare prin inot
Hidroterapia (terapia acvatica) asa cum a fost ea cunoscuta de-a lungul vremii inseamna folosirea apei ca mijloc terapeutic si isi are originile cu multe secole in urma. A fost folosita atat pentru a trata diverse afectiuni cat si ca mijloc de refacere post efort (si aici e vorba in primul rand de efortul sportiv) dar si ca mijloc de recreere. Executarea miscarilor in apa este usurata deoarece, conform principiului lui Arhimede, un corp scufundat intr-un lichid „pierde” o parte din greutatea sa (de fapt orice corp scufundat intr-un lichid este impins de jos in sus cu o forta egala cu greutatea volumului de apa dislocuit). Astfel efortul muscular pentru executarea miscarilor se reduce mult si astfel – in timpul refacerii sau a recuperarii – se pot executa miscari mai complexe si cu amplitudine mai mare. Temperatura apei are de asemenea un rol important folosind apa rece sau alternarea rece-cald in refacere post efort si apa calda pentru recuperare. De asemenea, apele minerale care contin in general sulf, iod, sare (NaCl) si dioxid de carbon au rol in imbunatatirea circulatiei sangvine, troficitatea tesuturilor (prin mai buna lor oxigenare) si imbunatatirea mobilitatii articulare (atat in cazul articulatiilor mici cat si pentru cele mari). De asemenea, prin inot se pot corecta unele deficiente fizice cum ar fi cele de la nivelul coloanei vertebrale cat si anumite deficiente congenitale (pe care copilul le are inca de la nastere).
Unde inotam?
Trebuie de stiut ca practicarea acestui sport presupune existenta unor locuri special amenajate care pot fi atat in aer liber (stranduri) cat si in sali (bazine de inot, piscine olimpice). Riscul de a practica acest sport in locuri neamenajate este dublu: pe de o parte lacurile sau raurile care tenteaza sunt de obicei un real pericol pentru boli dermatologice si nu numai iar pe de alta parte nu exista siguranta inotului deoarece pot exista plante in care sa se incurce membrele inotatorului, crengi care pot lovi sau curenti (in cazul apelor curgatoare) care pot periclita viata unui inotator cu mai putina experienta.
Retineti
Inotul este un sport complex care aduce certe beneficii organismului uman dar care trebuie practicat in locuri special amenajate.
Medic lot national rugby
0726.777.137