Raul de masina, inamicul calatoriilor

shutterstock_73865512

Raul de miscare, cunoscut mai degraba ca rau de mare, de zbor sau rau de masina, este o tulburare extrem de neplacuta care apare din senin in momentul in care calatoresti cu un mijloc de transport. Aceasta afectiune este destul de comuna, aproximativ 80% din populatie sesizeaza la un moment dat aceasta tulburare, in special copiii si, desi nu creeaza un disconfort pe termen lung, provoaca o serie de neplaceri care se manifesta prin greata, stari de voma, ameteala, transpiratie si oboseala.

Aceste simptome chinuitoare care transforma orice calatorie intr-un calvar dispar de obicei dupa incetarea miscarii, insa ele pot fi resimtite chiar si cateva zile. Trebuie sa stiti ca nu exista complicatii grave ale raului de miscare, insa daca vreti sa evitati toate aceste neplaceri, iata cateva sfaturi pe care le puteti pune in practica atunci cand va confruntati cu o astfel de problema!

  1. Din moment ce greata este cel mai neplacut simptom al raului de miscare, trebuie sa tineti cont in primul rand de consumul de alimente si bauturi inainte si in timpul calatoriei. Evitati consumul excesiv de alimente grele, condimentate sau bogate in grasimi, precum si alcoolul.
  2. Uitati-va pe geam! Admirati peisajul in miscare si concentrati-va asupra unui punct fix, ce nu se deplaseaza in distanta. Evitati cititul si alte activitati care necesita atentie sporita.
  3. Stati in fata sau, daca este posibil, ar fi bine sa conduceti chiar voi. De obicei, soferii nu sufera de raul de miscare, intrucat sunt foarte vigilenti asupra condusului. Daca stiti ca sunteti predispusi la astfel de tulburari, alegeti intotdeauna scaunul din dreapta soferului. Pe langa faptul ca va ofera mai mult spatiu si o imagine mai ampla asupra peisajului, este si locul cel mai sigur in caz de accident.
  4. Indiferent de mijlocul de transport, alegeti intotdeauna locul in care sa simtiti cat mai putin miscarea. In avion, locul cel mai stabil si ferit de turbulente este aripa. In timpul unei calatorii pe mare, pozitionati-va in partea de centru a ambarcatiunii si nu priviti niciodata in jos.
  5. Inchideti ochii si incercati sa dormiti. Daca tineti ochii inchisi si nu vedeti nimic, veti preveni simptomele cauzate de raul de miscare. In plus, somnul anuleaza instalarea senzatiei de greata.
  6. Evitati sa intrati in contact cu alte persoane care sufera de rau de miscare. Starea de rau a unui alt pasager se va transmite automat si la voi, asa ca incercati sa stati deoparte si sa nu vorbiti despre faptul ca va este rau.
  7. Faceti pauze dese. Acest lucru este indicat mai ales in cazul calatoriilor lungi. Opriti masina, deconectati-va de la condus si relaxati-va picioarele. Oprirea frecventa este buna atat pentru a scapa de senzatia de rau, cat si pentru odihna soferului.
  8. Incercati sa preveniti din timp senzatia de rau. Greata este simptomul cel mai dezagreabil al raului de masina si pentru combaterea lui este indicat sa luati intodeauna masuri de preventie. O metoda clasica, dar cu efecte antiemetice miraculoase in ceea ce priveste indepartarea senzatiei de rau este radacina de ghimbir. Pentru calatoriile lungi, nu uitati sa luati la voi intr-un termos ceai de ghimbir sau orice alte bauturi care includ ghimbir. De asemenea, puteti opta si pentru anumite medicamente care combat senzatia de greata si care se elibereaza fara reteta. Inainte de administrare, informati-va asupra efectelor secundare pe care le cauzeaza si, daca aveti neclaritati, consultati un medic.
  9. Evitati mirosurile puternice, precum deodorantele de masina, parfumurile, fumul de tigara sau mirosul de mancare. Este important sa mentineti un aer proaspat in masina, lasand un geam intredeschis.
  10. Ascultati muzica si incercati sa va ocupati timpul cu orice activitate care sa va distraga atentia de la drum.

Text: Alexandra Lupu