Răguseala – ce o cauzează și care este tratamentul recomandat

Răgușeala

Răgușeala este des întâlnită atât la adulți, cât și la copii, și poate fi determinată de diferiți factori. Poate fi o situație neplăcută, dar, în cele mai multe situații, răgușeala nu reprezintă o problemă gravă de sănătate. De altfel, răgușeala dispare în câteva zile dacă faci repaus în activitatea verbală și ai grijă la factorii iritanți.

Există însă și cazuri în care aceasta poate evolua, se poate ajunge la pierderea completă a vocii sau poate fi, la rândul său, un simptom al unei probleme de sănătate.

Află din acest articol ce este și cum recunoști răgușeala, dar mai important, ce trebuie să faci pentru a evita agravarea și când devine un semnal de alarmă care să te trimită, imediat, la medicul specialist.



Ce este răgușeala?

Denumită și disfonia, răgușeala poate fi recunoscută după schimbarea vocii. Disfonia poate avea diferite grade, de la cele ușoare, temporare și până la situații când progresează și se poate ajunge la pierderea vocii (afonie).

Concret, totul se reduce la corzile vocale, situate în interiorul laringelui. Corzile vocale produc vibrații determinate de aerul expirat și astfel apar sunetele atunci când vorbești sau cânți.

Farmaciştii Catena recomandă suplimentul alimentar Septocalmin Islandica de la Naturalis, ce contine extract de Cetraria islandica si protejeaza mucoasa orala si faringiana.

Când corzile vocale sunt iritate, când există leziuni (din diferite motive) intervine răgușeala iar intensitatea timbrului vocal și calitatea vocii se schimbă.

Poate ți s-a întâmplat ca dimineața să ai vocea puțin răgușită, este răgușeala matinală (fonoastenie) și se poate produce fără să existe leziuni sau iritații ci pur și simplu să intervină, pentru câteva zeci de minute, din cauza refluxului gastroesofagian, dar nu e nimic grav.

În cele mai multe cazuri este temporară însă, dacă persistă mai bine de 2-3 săptămâni sunt necesare investigații suplimentare, un consult ORL pentru a depista cauzele.

Se poate instala atât la copii cât și la adulți și este provocată de diferiți factori de mediu, infecții, laringite, fumat, folosirea vocii des la intensitate ridicată sau, în cazuri mai grave, tumori.

Răgușeala: simptome

Primul semn că s-a instalat răgușeala este dat de intensitatea scăzută a vocii și îngroșarea ei atunci când vorbești.

Poți simți și o uscăciune a gâtului poate chiar și senzația că te zgârie ceva. În cazul în care răgușeala este însoțită de tuse (mai ales cu sânge), dureri la înghițire, dacă simți prezența unui nodul în gât și că îngreunează respirația ori îți dispare complet vocea, mergi la medic.

Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar, fara zahar, sub forma de drajeuri de supt care contribuie la calmarea gatului iritat. Prin formula complexa cu 8 substante bioactive, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale, Septocalmin Forte este un remediu pentru durere in gat care are un efect rapid datorita formei farmaceutice.

În situațiile simple, răgușeala trece de la sine dacă nu forțezi lucrurile. Indiferent de situație, este important să aplici repaosul vocii.

Răgușeala – posibile cauze

După cum spuneam, poate fi vorba de mai mulți factori care determină disfonia. Aceasta, poate fi de 2 tipuri: hiperkinetică și hipokinetică.

Dacă nu este vorba despre fumat, sunt persoane care au corzile vocale mai groase, o structură mai fibroasă deci, o voce ușor mai groasă (adesea, în cazul bărbaților).

Altfel, este cunoscut faptul că fumatul îngroașă corzile vocale astfel că vocea groasă îl poate trăda pe fumător.

Și pentru că fumătorul poate dezvolta o laringită cronică ce poate fi eliminată doar chirurgical, ar fi bine să înțelegi că abstinența de la acest viciu este esențială.

În cazuri avansate, când totul progresează, schimbarea vocii, eventual tusea tabacică, vor fi cele mai mici probleme cu care te confrunți.

Poți ajunge la o insuficiență respiratorie care să-ți afecteze grav plămânii și să te epuizeze în acțiuni mărunte și de scurtă durată. Toate acestea trebuie să te conducă de urgență la medicul specialist.

Răgușeala poate fi determinată și de factori de risc precum:

  • abuzul vocal,
  • plânsul necontrolat (în cazul copiilor),
  • blocarea unui corp străin în trahee sau în esofag,
  • sinuzită,
  • infecții sau inflamații (din sfera ORL),
  • refluxul gastroesofagian,
  • fumatul și alcoolul.

Boli care pot avea ca simptom, răgușeala

În unele situații, răgușeala poate fi un simptom al unei boli, a  unei probleme de sănătate deja existente cum sunt:

  1. Laringita – inflamația laringerului care apare în urma unei infecții virale cum este gripa, răceala mai zdravănă. Inflamația poate fi cauzată și de infecții bacteriene, alergii, bronșită sau inhalarea de substanțe chimice (persoane care lucrează în mediu toxic, poluant).
  2. Polipii apăruți pe coardele vocale pot provoca răgușeala. Aceștia sunt formațiuni de mici dimensiuni, necanceroase și pot fi extirpați cu ajutorul endoscopului.
  3. Refluxul gastroesofagian: sucul gastric poate irita corzile vocale altfel că această problemă a refluxului gastroesofagian poate avea ca simptom, răgușeala.
  4. Deficitul de hormoni tiroidieni, hipotiroida poate avea ca simptom răgușeala.
  5. Nodulii vocali care pot fi tratați prin repaus vocal și eventual, antiinflamatoare. În caz contrar pot reapărea, să se cronicizeze și singura soluție să fie extirparea lor chirurgical.
  6. TBC -ul laringian: afecțiune care prezintă ca simptom, răgușeala.
  7. Cancerul laringian care este reprezentat de tumorile maligne formate la nivelul laringelui și care are ca simptom răgușeala. Este frecvent întâlnit în cazul bărbaților fumători (55-65 ani).

Răgușeala – diagnostic

Toate cele menționate mai sus, sunt motive întemeiate să ajungi la medic dacă răgușeala ta nu trece în 2-3 săptămâni.

Pentru un diagnostic cât mai corect și pentru depistarea cauzelor disfoniei, istoricul familial este important, dar și cel al problemei medicale (de la apariția răgușelii, la manifestare sau expunere la factori externi).

În diagnosticare este necesară vizualizarea cavităților nazale, laringelui, faringelui și a corzilor vocale.

Examinarea este una de scurtă durată și poate fi tolerată, dar sunt situații în care pentru evitarea disconfortului se folosește un anestezic local la nivelul cavității nazale. Examinarea se face prin fibroscopie naso-faringo-laringiană și oferă informații precise.

Un alt tip de examinare, puțin greu de tolerat este endoscopia cu tijă metalică și este o metodă foarte bună pentru vizualizarea situației, a oricărei leziuni la nivelul corzilor vocale.

Tratament pentru a combate răgușeala

Nu există un remediu miraculos, în funcție de situație, și mai ales, cauze dacă sunt de natură organică se tratează medicamentos sau chirurgical.

Pe lângă tratamentul prescris de medic, este important să respecți recomandări precum:

Hidratarea este foarte importantă, dar evită lichidele reci, fierbinți, carbogazoase, alcoolice sau cu cofeină.

  • Până când dispare răgușeala încearcă să nu folosești vocea prea mult, mai ales pentru a cânta, țipa, șopti sau să plângi;
  • Nu folosi decongestionantele pentru a evita uscarea și iritarea gâtului și nici nu-ți drege glasul pentru că sporește inflamația corzilor vocale;
  • Nu te expune la factori alergeni și substanțe iritante;
  • Încearcă să reduci fumatul și evită să stai în preajma fumătorilor până trece răgușeala.
  • Un umidificator te poate ajuta pentru a crește umiditatea aerului respirat.

Ține minte că în cele mai multe cazuri, răgușeala dispare în câteva zile cu aceste recomandări și o bună hidratare (apă plată, ceaiuri sau sucuri naturale la temperatura camerei) și nu este o problemă gravă, dar acordă-i atenție și nu permite să se agraveze.