O felie de mar devine maro, o bucata de peste rancezeste, o taietura de pe piele este inflamata si nu se mai vindeca. Toate acestea sunt cauze ale unui proces natural numit oxidare. Acest lucru se intampla cu toate celulele din natura, inclusiv in ceea ce priveste celulele organismului uman. Pentru a proteja organismul de acest proces, Mama Natura vine in ajutorul nostru si ne pune la dispozitie antioxidantii care sunt intalniti in fructe, legume, cereale integrale si asa mai departe.
Cand organismul are nevoie sa se apere cu toate armele sale, in special in era noastra, cand pana si aerul pe care-l respiram este daunator, antioxidantii sunt cruciali in ceea ce priveste sanatatea si frumusetea.
Radicalii liberi si pericolele la care ne expunem
Radicalii liberi sunt molecule toxice care se formeaza atunci cand o persoana este stresata, din cauza poluarii mediului inconjurator, a pesticidelor si asa mai departe. Atunci cand radicalii liberi ataca, ei nu ucid doar celulele pentru a dobandi molecula lipsa, ci pot deteriora ADN-ul, ceea ce poate conduce la aparitia anumitor afectiuni. Radicalii liberi stau la originea unor boli precum cancerul, dar si la imbatranirea prematura a organismului, a pielii. In ceea ce priveste pielea, radicalii liberi reduc elasticitatea, rezistenta si supletea ei, conducand la aparitia ridurilor si nu numai. Atunci cand moleculele de oxigen sunt implicate in reactii chimice, pierd, de obicei, un electron din electronii lor. La randul lor, aceste molecule, care sunt acum numite radicali liberi, vor cauta electroni de la moleculele din apropiere. Astfel se va porni o reactie in lant.
Antioxidantii combat radicalii liberi
Antioxidantii previn aparitia acestei reactii in lant, iar vestea buna este ca antioxidantii exista atat in corpul uman, cat si in natura. Antioxidantii includ ingrediente precum vitaminele A, C, E, melatonina, flavonoide, beta-caroten, seleniu, zinc si asa mai departe.
Vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic si o componenta necesara in ceea ce priveste producerea de colagen. Include in dieta ta citricele care asigura necesarul de vitamina C. Vitamina C previne racelile si reduce durata simptomelor. Este importanta in sinteza de colagen, iar absenta vitaminei C din organism cauzeaza scorbutul, o afectiune ce ingreuneaza procesul de vindecare al organismului. Iar vitamina C aplicata direct pe piele poate face minuni.
Vitamina E. Vitamina E este un antioxidant nonenzimatic care protejeaza pielea de efectele negative ale imbatranirii, dar si ale expunerii la soare. Aplicarea vitaminei E direct pe piele poate reduce inflamatia ce poate aparea in urma expunerii la soare. In plus, vitamina E protejeaza membranele celulare de stresul oxidativ. Atunci cand vitamina E este aplicata impreuna cu vitamina C, efectul protector este si mai mare.
Melatonina. Melatonina este un antioxidant puternic produs de catre glanda pineala din creier si influenteaza ritmul circadian al organismului. Capacitatea melatoninei de a elimina contaminarea cu radicali liberi in ceea ce priveste functia celulara a fost de nenumarate ori demonstrata. Melatonina este foarte eficienta ca antioxidant topic in sinergia cu vitaminele C si E, iar aceasta combinatie este cel mai eficient mod de a incuraja producerea de colagen, de a reduce ridurile si daunele care apar ca urmare a expunerii la soare.
Flavonoidele. Flavonoidele sunt compusi chimici intalniti in legume, fructe, in ceaiuri si vinuri si previn aparitia anumitor boli. Flavonoidele detin proprietati antimicrobiene, antiinflamatorii etc. Printre flavonoide amintim: quercetina, catehina, epicatehina etc. Asadar, pentru a-ti pastra frumusetea dar si sanatatea atat pe interior, cat si la exterior, nu uita de antioxidanti!
Farmacistii Catena recomanda Sucul de Aronia de la Ad Consult Land. Daca iti doresti un tonic general, energizant si un metabolism imbunatatit, atunci cu siguranta vei fi incantata de Sucul de Aronia de la Ad Consult Land! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Ruxandra Raica