Raceala la rinichi, asa cum este numita in termeni populari pielonefrita, este o afectiune a tractului urinar superior care afecteaza unul din rinichi, mai rar pe amandoi. Aceasta afectiune este in stransa legatura cu cistita si uretrita, infectii ale tractului urinar inferior. Cauzele declansatoare ale pielonefritei sunt infectile cu anumite bacterii, ca de exemplu Escherichia Coli, Chlamydia sau Mycoplasma.
Raceala la rinichi: simptome
Febra mare este primul semn al infectiei cu una dintre bacterii, alaturi de stare generala de rau cu ameteli si frisoane. De asemenea, urinatul frecvent insotit de dureri, senzatia de vezica plina chiar si dupa mictiune, cantitatile reduse de urina si durerile in abdomen sau in zona mijlocului pot fi simptome ale acesteia. Persoanele care dezvolta pielonefrita au o urina urat mirositoare, tulbure si de culoare inchisa. Desi mai rar, pot exista episoade de greata, varsaturi si diaree.
Cum putem preveni raceala la rinichi?
Este bine de stiut ca infectiile urinare sunt recidivante in majoritatea cazurilor, astfel ca daca ati suferit o data de pielonefrita, trebuie sa va puneti in garda si sa va protejati in viitor. Studiile arata ca femeile sunt mult mai predisuse infectiilor renale decat barbatii. Din acest motiv igiena intima este importanta in mentinerea sanatatii tractului urinar. Evitati servetelele intime si spray-ul intim cat de mult puteti si folositi-le doar in cazuri exceptionale. De asemenea, alegeti doar lenjerie intima de bumbac, deoarece acesta nu favorizeaza umezeala si dezvoltarea microorganismelor. Apa este cea care ajuta in curatarea rinichilor, motiv pentru care se recomanda consumul zilnic a cel putin 1 litru de apa. Pe de alta parte, urinati ori de cate ori simtiti nevoia si nu reprimati acest fapt. Prin urina se elimina toxine care pot dauna sanatatii rinichilor. Contactul sexual cu parteri multipli reprezinta un risc crescut de a contacta una din bacteriile cauzatoare de pielonefrita. Se recomanda ca dupa fiecare contact sexual sa se urineze astfel incat uretra sa se curete. De asemenea, consumul de fructe si legume bogate in vitamina C ajuta la mentinerea unui nivel optim al aciditatii urinei si astfel nu da voie microorganismelor sa se dezvolte.
Cum tratam raceala la rinichi?
Tratamentul este pe baza de antibiotice si se ia doar la recomandarea medicului. Tineti cont ca o raceala la rinichi netratata sau tratata necorespunzator poate afecta structura rinichilor si poate declansa septicemia, de cele mai multe ori fatala. Astfel, de la primele simptome trebuie sa va prezentati la medic si sa urmati intocmai recomandarile acestuia. In timpul tratamentului se poate bea ceai din cozi de cirese, bogate in saruri de potasiu si flavonoide, sau ceai preparat din matase de porumb. Pepenele este unul dintre fructele care are capacitatea sa curete rinichii si care se poate consuma cu placere. Galbenelele si coada calului sunt, de asemenea, remedii naturiste utilizate in cazul problemelor renale.
Text: Madalina Manole