Dacă îți apar puncte negre pe față nu trebuie să îți faci griji prea mari. Acestea sunt o formă ușoară de acnee, dar estetic vorbind sunt deranjamente. Ba chiar îți pot reduce încrederea de sine, dar multe persoane se confruntă cu ele, mai devreme sau mai târziu.
Ca să le eviți, deși este absolut firesc să îți apară, din când în când, trebuie să știi că este foarte importantă îngrijirea pielii. Află din articol cum să te îngrijești corect în perioadele în care ai puncte negre pentru ca situația să amelioreze.
Primul pas pentru o piele sănătoasă este curățarea ei în profunzime cu gama Daily Care de la Rilastil. Demachierea și eliminarea prin curățare a factorilor poluanți de pe ten, inclusiv a bacteriilor acumulate pe parcursul zilei și al nopții sunt elementele cheie pentru un ten frumos.
Puncte negre – ce sunt și de ce apar?
Denumirea lor medicală este de „comedoane deschise” și, sunt mici umflături de culoare închisă, cunoscute ca fiind puncte negre care apar din cauza blocajelor la nivelul porilor. Mai exact, este o afecțiune a pielii, o formă mai ușoară de acnee care poate fi întâlnită la persoane indiferent de vârsta lor sau sex. Adolescenții sunt cei care le descoperă mai des în perioadele de schimbări hormonale.
La bază, punctele negre se formează pentru că porii sunt înfundati cu sebum, fiind produs în exces, dar și cu celule moarte. Se numesc puncte negre pentru că atunci când această substanță care blochează porii ajunge la suprafața pielii și intră în contact cu aerul, se oxidează și se închide la culoare.
Cele mai frecvente locuri în care apar punctele negre sunt pe față, în special nasul, bărbia și fruntea, dar și pe fese, coapse, urechi, gât, spate, piept sau chiar subsuori.
Puncte negre – cauze
Pe întreg corpul se găsesc glande sebacee și, o parte importantă dintre acestea sunt conectate la foliculii de păr. Rolul lor este să hidrateze și să protejeze pielea prin eliberarea de sebum (o substanță uleioasă). Atunci când producția de sebum este mai mare (din cauza modificărilor hormonale) pot înfunda glandele sebacee, formând un dop și chiar inflama foliculii formându-se astfel acele puncte negre.
Printre cauze se numără:
- Creșterea producției de sebum,
- Creșterea androgenilor în organism (hormoni),
- Formarea de cheratină,
- Prezența crescută a bacteriilor,
- Neîndepărtarea celulelor moarte,
- Folosirea de produse cosmetice nepotrivite tipului de piele,
- Poluarea, praful și impuritățile din aer,
- Alimentația nesănătoasă.
Dacă problema de puncte negre este supărătoare pentru tine este important să te prezinți la un medic pentru o diagnosticare corectă și un tratament adecvat.
Tratamente pentru puncte negre
Există situații când punctele negre sunt adânci iar acestea trebuie îndepărtate de medic. De aceea nu este recomandat să încerci să le storci. Ce se poate întâmpla dacă nu tratezi corect problema? Să recidiveze, să te alegi cu infecții sau chiar cicatrici.
Prin urmare, tratamentele pentru puncte negre pot fi:
Tratament medicamentos
Acestea pot dispărea și de la sine, iar dacă problema este gravă, este recomandat să mergi la medic și să îți iei un tratament la recomandarea specialistului chiar dacă unele, se eliberează și fără prescripție medicală. Aceste tratamente pentru puncte negre pot include:
- Acid salicilic pentru dizolvarea celulelor moarte și deblocarea porilor,
- Retinoizi (derivați ai vitaminei A) cu utilizare de o dată la două zile alături de o cremă hidratantă,
- Antibiotice orale pentru a combate bacteriile care conduc la apariția de puncte negre,
- Acid azelaic pentru a reduce inflamațiile,
- Peroxid de benzoil sub formă de gel sau loțiune pentru a spăla fața cu scopul îndepărtării bacteriilor,
- Microdermabraziune pentru îndepărtarea straturilor superioare de piele și eliberarea pielii de blocaje,
- Peelingul chimic tot pentru îndepărtarea straturilor de piele, dar cu o soluție chimică,
- Intervenția laser pentru a direcționa fascicule scurte și concentrate de lumină pulsatorie către zona cu puncte negre. Astfel, este redusă cantitatea de sebum.
Remedii naturiste pentru puncte negre
Înainte de a alege produse cu componență chimică, poți încerca unele remedii naturiste. Iată ce te poate ajuta, dar reține că uleiul de arbore de ceai nu se pune direct pe piele fără să fie combinat cu ulei de argan, de exemplu.
Astfel iată la ce remedii naturiste poți apela:
- Uleiul de arbore de ceai dezinfectează pielea. Bacteriile favorizează formarea de puncte negre așa că, poți folosi de două ori pe săptămână uleiul de arbore de ceai. Adaugă câteva picături în apa cu care îți speli fața. Imediat după spălare, hidratează tenul.
- Scrubbing-ul este esențial în problema de puncte negre. Poți face asta cu zahăr, miere sau sare pentru a îndepărta celulele moarte.
- Ceaiul verde este de asemenea un foarte bun antioxidant.
Îngrijirea corectă a pielii cu puncte negre
În perioadele în care te confrunți cu ele este esențială îngrijirea pielii, dar urmează recomandările chiar și dacă nu ai puncte negre, iată ce poți face:
Află care este tipul tău de piele și folosește produse adecvate
Asta te ajută în primul rând în evitarea apariției de puncte negre și să ai un ten sănătos cu un luciu natural al pielii. Pentru tenul uleios ai nevoie de produse non-comedogenice care să nu blocheze porii. Tenul uscat are nevoie de o bună hidratare.
Pentru un ten cu probleme de puncte negre hidratarea se face cu atenție
Este recomandat să nu folosești produse hidratante uleioase, dar pentru un ten cu puncte negre uleiul de argan în cantități foarte mici poate hidrata foarte bine.
Evită expunerea la soare fără protecție
Dacă ai puncte negre, crema cu protecție UV nu trebuie să lipsească pentru că problema poate lua amploare.
Îngrijește-ți tenul cu puncte negre, constant
Ca să scapi de ele ai nevoie de îngrijire constantă. De fapt, ai nevoie mereu de asta pentru a evita apariția lor sau reapariția. Curățare zilnică și exfoliere săptămânală.
Puncte negre – prevenție
Sunt câteva reguli pe care ar fi bine să le urmezi, dar nimic nu-ți poate garanta că nu-ți vor apărea puncte negre. Totuși este important să:
- Nu-ți atingi fața cu mâinile murdare,
- Să ai o rutină de îngrijire a tenului,
- Folosești produse și machiaje cât mai naturale și demachiere, negreșit.
Problema de puncte negre poate să dispară de la sine sau e posibil să ai câte un punct negru mai rar. Dacă urmezi aceste indicații situația nu se va agrava iar perioadele de dereglare hormonală vor trece mai ușor În timp ce tenul tău va arăta bine.