Desi sunt fetite, sunt in acelasi timp femei deja. La cinci fete din 100, la varsta de noua-zece ani apare prima menstruatie, cand de fapt ar trebui sa apara la 12 ani. Nu este inca destul de clar de ce la unele fete acest lucru apare anticipat cu trei-patru ani.
Medicii ginecologi pediatri explica acest fapt astfel: atunci cand corpul ajunge la greutatea corespunzatoare, la o anumita masa de grasime, hipotalamusul incepe stimularea ovarelor si producerea de hormoni.
Pubertatea precoce aduce cu ea si anumite consecinte. Dupa aproximativ un an de la aparitia menstruatiei, fetita va fi mai inalta decat celelalte colege; dar la 14 ani exista riscul sa fie mai pitica decat celelalte, deoarece cresterea inceteaza. La aceasta se mai adauga si o tulburare psihologica ce nu ar trebui trecuta cu vederea. Copilul nu este pregatit din punct de vedere emotional sa faca fata schimbarilor care apar la un corp de adolescent. Desigur ca nici pentru mame nu este usor sa nu stie cand trebuie si daca sa-si faca griji.
Care sunt simptomele pubertatii precoce?
Aparitia primei menstruatii este precedata de o serie de semnale: primul este aparitia micilor sani, precum si pilozitatea in zona axilara si in zona pubisului. Mai apoi, in plus fata de aceste aparitii este accelerata si cresterea staturii, cresterea in greutate, organismul ia o forma de sex feminin in talie.
La aparitia acestor semne este bine sa discutati cu medicul dumneavoastra. De obicei este suficient sa vorbiti cu pediatrul, deoarece, in timpul controalelor periodice, va urmari si dezvoltarea sexuala. Daca, in schimb, aparitia pilozitatii si a sanilor este sub varsta de 7 ani, cel mai bine este sa se faca o programare la medicul ginecolog sau endocrinolog pediatru.
Consultatia nu are nimic de-a face cu cea pentru adulte. Specialistul masoara inaltimea si raportul dintre masa musculara si masa grasimilor. In plus, face o evaluare a organelor genitale si o ecografie, care vede organele genitale din exterior. Este nevoie si de un test de sange pentru a prescrie doza de hormoni. Avand aceste informatii, este capabil de a prezice destul de exact aparitia primei menstruatii. Uneori, daca acest lucru se intampla mult prea devreme, medicul poate decide sa blocheze mecanismul cu un produs medicamentos pe baza de hormoni care vor pune la odihna glanda pituitara, in modul de a bloca dezvoltarea, dar care se va relua de indata ce se va intrerupe tratamentul. Sunt injectii care se vor face o data pe luna sau o data la trei luni, sub o stricta supraveghere medicala.
Este adevarat ca un consum excesiv de carne poate afecta varsta de dezvoltare, dar, asa cum stim toti, este mult mai bine ca in perioada copilariei alimentatia sa fie cat mai variata, dar sa cuprinda si carnea rosie si alba. Astfel, organismele fetitelor vor functiona intr-un ritm corect si se va preveni astfel excesul de greutate.
Text: Adelina Gruia