Pleoapele lăsate reprezintă o problemă care afectează un număr mare de oameni, deopotrivă femei, bărbați, tineri sau oameni mai în vârstă. Afecțiunea poartă denumirea de ptoză și ne afectează nu doar din punct de vedere estetic, ci are și efecte precum înrăutățirea vederii periferice, vedea cu coada ochiului, în părțile laterale.
Ce înseamnă ptoză
„Patologia pleoapelor căzute, afecțiune numită ptoză, poate apărea în urma unui traumatism, pe fondul înaintării în vârstă sau al diferitelor tulburări medicale. Ea se numește ptoză unilaterală când afectează un singur ochi și ptoză bilaterală când afectează ambii ochi. Problema poate apărea încă de la naștere, fiind vorba despre ptoză congenitală, sau poate să apară mai târziu în viață, iar în aceste cazuri este cunoscută sub numele de ptoză dobândită. În funcție de severitatea afecțiunii, pleoapele superioare căzute pot bloca sau reduce foarte mult vederea, în funcție de cât de mult obstrucționează pupila”, explică medicul chirurg estetician Iancu Morad.
De ce apare ptoza?
Există multe cauze posibile ale pleoapelor căzute, variind de la cauze naturale până la afecțiuni mai grave. Un consult medical este singura metodă prin care se poate determina exact cauza. Bineînțeles, apare cel mai frecvent la adulți pe fondul procesului natural de îmbătrânire. Există un mușchi responsabil pentru ridicarea pleoapei. Pe măsură ce îmbătrânim, acel mușchi se lasă și, prin urmare, apare căderea pleoapei.
Farmaciştii Catena recomandă Rilastil Hydrotenseur, o cremă de ochi specifică pentru ridurile de expresie, care acţionează activ asupra cauzelor care le formează.
Dacă problema se manifestă doar la un ochi, poate fi rezultatul unei leziuni nervoase. Și anumite proceduri oftalmologice, cum ar fi operația de cataractă, pot determina uneori dezvoltarea ptozei, ca urmare a întinderii mușchiului.
În unele cazuri, poate fi și simptomul unei afecțiuni mai grave, motiv pentru care este foarte important să mergem la medic pentru a stabili cauza exacta.
Pleoapele lăsate afectează vederea periferică
„Surplusul de piele în cazul pleoapelor lăsate ne conferă un aspect trist și obosit, îngreunând pleoapele și acoperind chiar zona superior laterală a ochilor. În acest fel vederea periferică poate fi afectată, ceea ce poate îngreuna desfășurarea normală a activităților de zi cu zi. Sunt foarte mulți oameni care se confruntă cu această problemă.
Ce înseamnă vederea periferică?
„Vederea periferică este capacitatea noastră de a vedea cu coada ochiului. Asta înseamnă că suntem capabili să vedem lucruri în afara liniei noastre directe de vedere, fără a fi nevoie să întoarcem capul. O abilitate care ne este de mare folos în viața de zi cu zi, chiar dacă poate nu conștientizăm acest lucru. Când apare o problemă la nivelul vederii periferice, o să observăm că e nevoie să depunem mai mult efort pentru a vedea ce este în jurul nostru. Acest lucru ne poate face să ne împiedicăm mai ușor, poate cauza diferite accidente neplăcute”, declară medicul chirurg estetician Iancu Morad.
Farmaciștii Catena recomandă măștile Skin Republic care îți aduc experiență frumuseții creată cu o tehnologie avansată.
Ce soluție estetică există pentru ptoză?
„Întâi de toate, mai insist o dată asupra importanței controlului medical ce determină cauza exactă a căderii pleoapelor. Apoi, soluția este de a elimina excesul de piele din zona pleoapelor.
Intervenția se numește blefaroplastie, iar, în prezent, o putem realiza rapid și sigur în clinică, doar cu anestezie locală și fără a fi nevoie de internare. Pe lângă faptul că este o procedură cosmetică, ea întinerind considerabil aspectul estetic, blefaroplastia are astfel și efecte spectaculoase din punct de vedere funcțional. După această intervenție, câmpul vizual se extinde considerabil. În general, o astfel de procedură bine realizată poate avea efecte care se mențin până la 10-15 ani. Nu este dureroasă, nu necesită timp de recuperare și nu lasă cicatrici”, concluzionează medicul esthetician Iancu Morad.
Cristina Dudău
Foto Shutterstock