Psoriazisul oral, o afecțiune controversată

psoriazisul

Psoriazisul este o suferință imprevizibilă și încă nu foarte bine descifrată de medici. Apare și dispare periodic, fără motive evidente, afectează oameni de toate vârstele, chiar și bebeluși. Pare o boală de piele, dar este, de fapt, una autoimună. 



Istoric

Primele cazuri documentate de psoriazis datează din anul 1801, dar boala este mult mai veche de atât. Etimologia denumirii acestei boli provine din greacă: psora, care se traduce prin mâncărime.

Sunt cinci tipuri de psoriazis, dar aproximativ 80% dintre bolnavi au forma de psoriazis vulgar. Acesta se manifestă prin porțiuni de piele îngroșate, solzoase și de culoare albă, numite de medici plăci sau leziuni. Ele apar, în general, pe scalp, coate, genunchi și spate.

Există însă și cazuri în care manifestările acestei afecțiuni apar în interiorul cavității orale.

Obrajii vizați de psoriazis

Medicii întâmpină dificultăți in a diagnostica psoriazisul oral, deoarece simptomele sunt adesea ușoare și apar și dispar repede. În general, experții cred că, deși semnele pot apărea în diferite zone ale cavității orale, acestea sunt cele mai frecvente în interiorul obrajilor.

Pot fi observate:

– Zone de mucoasa roșie cu margini galbene sau albe;

– Ulcerații ale mucoasei;

– Eroziuni gingivale;

– Vezicule cu puroi (pustule);

– Durere sau arsură, mai ales la consumul de alimente picante;

– Modificări ale gustului

Posibile cauze

Psoriazisul oral poate fi legat de alte afecțiuni, cum ar fi:

– Limba fisurată;

– Limba geografică: pete roșii pe limba care arată ca niște insule pe o hartă;

– Gingii umflate sau infectate.

Persoanele care au psoriazis oral au tendința de a avea și psoriazis cutanat. Simptomele din cavitatea orala vor deveni mai reduse sau accentuate in intensitate, împreună cu simptomele de pe piele.

Diagnostic

Stabilirea diagnosticului poate fi dificilă, deoarece psoriazisul oral este controversat. Unii experți nu cred că este într-adevăr un tip de psoriazis. Ei cred că simptomele sunt cauzate de o altă afecțiune. Pentru a afla ce cauzează simptomele trebuie stabilite următoarele:

– istoricul medical atât al pacientului cât și antecedentele heredo-colaterale (ale familiei);

– efectuarea examenului anatomopatologic al leziunii;

– teste genetice.

Care este tratamentul?

Mulți oameni cu psoriazis oral nu au nevoie de tratament deoarece simptomatologia este redusă. Dacă leziunile sunt dureroase, se recomandă:

– Clătirea cavității orale cu un amestec de apă călduță și sare.

– Evitarea unor alimente picante atunci când simptomele deranjează.

– Renunțarea la fumat.            

Deocamdată, nu se știu multe despre psoriazisul oral și despre cum  trebuie tratat. Experții cred că, în parte, acest lucru se datorează faptului că dermatologii care tratează psoriazisul nu verifică de obicei cavitatea orala a pacienților.

Dacă aveți psoriazis pe piele și observați simptome la nivelul cavității orale, spuneți medicului dumneavoastră. Este cel mai rapid mod în care veți obține tratamentul de care aveți nevoie. Totodată, s-ar putea să vă ajutați de fapt medicul să înțeleagă mai bine această afecțiune neobișnuită.

Text Cristina Dudău

Foto Shutterstock