Proteza dentara – un stres de durata?

Proteza dentara – un stres de durata?Intrebari si raspunsuri despre purtarea protezelor dentare.

I: Fiecare purtator de proteze dentare necesita folosirea adezivilor pentru proteza dentara?
R: Nu. Atata timp cat proteza dentara este bine fixata, persoanele purtatoare de proteze nu necesita astfel de mijloace ajutatoare. Statisticile consumatorilor de crème si alte mijloace adezive ne arata insa, ca stabilitatea protezelor nu este mereu reusita.Chiar daca la inceput proteza este foarte bine lucrata si se potriveste perfect, in timp se produc modificari ale cavitatii bucale (retractie gingivala, modificari ale secretiei salivare) care pot influenta stabilitatea protezei.

I: In cazul in care proteza dentara nu este bine fixata nu ar trebui programata mai intai o vizita la medicul stomatolog?
R: Vizita in vederea unui control la medicul stomatolog este prima urgenta si trebuie efectuata cel putin o data pe an. El poate sa efectueze impreuna cu tehnicianul dentar corecturi ale protezei care vor imbunatati stabilitatea protezei. Exista insa si situatii, cand problemele intra-orale nu pot fi depasite prin mijloace tehnice. In cazul unor structuri anatomice complicate  sau in perioada de adaptare la noua proteza, mijloacele adezive recunoscute international sunt cremele adezive pentru proteze.

I: Aceste creme adezive pot fi folosite pe o perioada mai lunga sau persoanele care le folosesc se pot astepta la aparitia unor probleme de sanatate?
R:Daca produsul respectiv este recomandat de catre medicul stomatolog si pacientul respecta cu strictete regulile de igiena ale protezei, nu exista nici o contra-indicatie pentru folosirea cremelor adezive. Studiile clinice efectuate pana in acest moment nu au dovedit aparitia inflamatiilor mucoasei bucale datorita adezivilor. Pot aparea reactii alergice la mentolul pe care il contin unele creme, insa literatura de specialitate descrie o frecventa extrem de redusa a acestor cazuri. Exista mai nou si variante neutre care nu contin mentol sau produse 100 % naturale fara gust si fara miros care pot impiedica aparitia alergiilor.

I: Care sunt efectele cremelor adezive?
R: Purtatorii de proteze isi pot imbunatati confortul purtarii protezei la mancat si vorbit. Cremele bune impiedica miscarea protezei totale in toate directiile. Studiile clinice au aratat ca aceste mijloace adezive, micsoreaza leziunile mucoasei bucale care pot aparea prin folosirea protezei totale si partiale, deoarece este impiedicata patrunderea resturilor alimentare intre gingie si proteza si astfel nu vor mai aparea locuri de presiune si chiar inflamatii ale mucoasei bucale. Chiar si psihicul purtatorului de proteza este influentat in sensul ca aceste mijloace confera siguranta in societate devenind insesizabil faptul ca persoana este purtatoare de proteza.

I: Care este procedura corecta pentru curatirea protezelor dentare?
R: In orice caz “dintii varstei a treia” necesita mai multa ingrijire decat dintii proprii. Protezele dentare totale sau partiale, se spala cu periuta de dinti si cu o pasta neabraziva. Dupa spalare proteza se pune intr-un pahar cu apa calduta in care a fost dizolvata o tableta de curatire speciala cu proprietati dezinfectante si dezodorizante. Inainte de introducerea in cavitatea bucala se clateste bine sub jet de apa. De asemenea trebuie acordata o atentie deosebita cavitatii bucale, recomandabil a fi clatita cu o apa de gura dezinfectanta. Procedura descrisa mai sus ar trebui repetata de cel putin doua ori pe zi.

I: Care este cantitatea necesara de adeziv dentar care trebuie aplicata pentru a realiza o fixare a protezei dentare?
R: In cazul in care se foloseste o crema adeziva, aceasta se aplica in puncte mici aplicate la intervale regulate, cantitatea necesara depinzand de fiecare persoana in parte, fara a folosi crema in exces ceea ce poate duce la o senzatie neplacuta in gura).

I: Daca nici cremele adezive nu mai confera stabilitatea dorita ce mijloace adezive recomandati?
R: La deformari foarte marcate ale crestei dentare, in perioada de adaptare purtarea protezei   sau in cazul aparitiei de locuri de iritatie, inflamatii aparute ca urmare a purtarii  protezei pot fi folosite pernute adezive confectionate dintr-un material special impregnate cu substante adezive, si care umplu perfect spatiul dintre proteza si gingie, realizand astfel si o captusire a mucoasei.

I: Uneori purtatorii de proteza se plang de aparitia unei senzatii de arsura a limbii, care ar putea fi cauzele acesteia?

R: La femei aceasta arsura poate avea cauze hormonale, o vizita la medicul stomatolog poate clarifica daca aceasta arsura se datoreaza unei deficiente. De asemenea asperitatile si marginile ascutite ale protezei pot cauza rani inconstiente ale limbii, acestea pot fi corectate de catre medicul stomatolog.

I: Exista un secret al adaptarii mai rapide la proteza dentara totala?
R: Cel mai bun sfat care se poate urma este purtarea in permanenta a protezei dentare, chiar si pe perioada noptii. Introducerea treptata a alimentelor solide prin inceperea cu alimente moi si maruntite, care pot fi mestecate cu usurinta si evitarea alimentelor solide (mere, chifle, caramele). Vorbirea cu proteza dentara poate fi invatat prin exercitiu.

I: Adezivii dentari pot fi folositi si in cazul protezelor dentare partiale?
R: In special in cazul protezelor partiale mandibulare, acolo unde limba si fluxul salivar impiedica stabilitatea protezei este utila folosirea adezivilor pentru proteze.

Text: Dr. Bogdan Purcareanu 
Medic Rezident OMF
Cabinet “Pur Medical Dent”
Tel: 0722. 232. 264