Inima este cel mai important muschi din corp si singurul care se contracta ritmic de-a lungul vietii, prin urmare, ar trebui sa-i acordam o reala atentie si grija, in primul rand, prin abordarea unui stil de viata sanatos. Bolile de inima ocupa unul dintre primele locuri in graficul care atesta cauzele mortalitatii la nivel mondial si nu numai pentru ca factorii de risc sunt numerosi, ci si pentru ca evolutia este una treptata si silentioasa, fara prea multe simptome in starea de debut. Stresul, dieta dezechilibrata si sedentarismul sunt primii factori de risc care afecteaza, intr-un mod lent dar sigur, sanatatea inimii. Din aceasta cauza, se recomanda preventia cu mult timp inainte de instalarea afectiunilor si primul pas ar fi controlarea alimentatiei. Pe langa faptul ca aceasta trebuie sa fie saraca in grasimi si sare, suplimentarea cu anumite alimente este recomandata. Iata, in continuare, care sunt alimentele benefice sistemului cardiovascular!
Tensiune mare? Controleaz-o prin alimentatie!
Cacao
Bogata in teobromina, o substanta cu efecte benefice asupra inimii, cacaua este un tonic si stimulent natural al sistemului cardiovascular. Compusii sai antioxidanti imbunatatesc functia vaselor de sange, stimuleaza curatarea sangelui, iar mineralele si acizii grasi din compozitie controleaza procesele inflamatorii.
Reteta: Se adauga o lingurita de cacao macinata, aproximativ 5 g, intr-o cana cu apa de 200 ml si se amesteca. Se bea dimineata, de cel putin 3 ori pe saptamana.
Senzatie de ameteala? Iata cauzele si remediile!
Piper Cayenne
Piperul Cayenne, obtinut din ardeiul rosu Cayenne, are proprietati analgezice si antiinflamatorii puternice fiind folosit in medicina alternativa inca de acum sute de ani pentru tratarea diferitelor probleme de sanatate. Capsaicina, principalul sau component activ, actioneaza ca un tonic si antioxidant natural pentru inima. Aceasta substanta, impreuna cu vitaminele si mineralele, imbunatateste considerabil circulatia sangvina si regleaza frecventa cardiaca in cazurile de hipertenesiune arteriala.
Reteta: Se amesteca 2 g de piper Cayenne, aproximativ o jumatate de lingurita, cu 200 ml de suc de portocale si se bea dupa micul-dejun, cel putin de 2 sau 3 ori pe saptamana.
Suplimente nutritive care iti redau pofta de viata
Usturoi
Usturoiul este recunoscut in intreaga lume gratie proprietatilor imunostimulatoare, antiinflamatoare si antioxidante pe care le detine si este inclus cu succes in tratarea diferitelor boli. Se estimeaza ca are peste 500 de utilizari medicinale, printre acestea evidentiindu-se si capacitatea de a proteja inima si creierul. Compusii sulfurosi din alicina, substanta activa a usturoiului, reduc inflamatia si detoxifiaza sangele, restabilind circulatia sangvina si reducand colesterolul rau, LDL. In plus, echilibreaza tensiunea arteriala si impiedica depunerile de grasime pe vasele de sange.
Reteta: Se toaca marunt un catel de usturoi si se amesteca cu sucul de la o jumatate de lamaie. Se adauga 100 ml de apa calda si se lasa la sedimentat 10 minute. Se bea inainte de masa, de cel putin 3 ori pe saptamana.
SOS colesterolul: iata pasii de la preventie la izbanda!
Valeriana
Infuzia de valeriana este una dintre cele mai recomandate bauturi pentru a reduce presiunea arteriala si tahicardia. Proprietatile sale vasodilatatoare imbunatatesc circulatia sangelui si restabilesc ritmul cardiac. In plus, valeriana are efecte calmante si relaxante, controland stresul si inhiband starile anxioase.
Reteta: Fierbe 200 ml de apa si la final adauga 1 lingura de valeriana macinata, aproximativ 20 g. Consuma infuzia filtrata de 2 ori pe zi si de 3 ori pe saptamana.
Dormi putin? Iata 7 consecinte periculoase!
Paducel
Proprietatile paducelului sunt extrem de benefice in tratarea problemelor circulatorii, arteriale si cardiace. Ingredientele active ale acestuia sustin functia inimii, regleaza tensiunea arteriala, stabilizeaza ritmul cardiac. In plus, actiunea antioxidanta si vasodilatatoare creste capacitatea cardiaca la efort si sustine functiile mentale.
Reteta: Se adauga 1 lingura de paducel macinat, 10 g, in 200 ml apa fiarta si, dupa filtrare si racire, se bea infuzia. Se recomanda a se consuma zilnic.
Atentie la schimbarea sezonului! Meteosensibilitatea afecteaza cardiacii si hipertensivii. Iata ce este de facut! Detalii aici!
Text: Madalina Manole