Protejează-i pe cei dragi de virusuri. Iată cum poți face asta

Odată cu răspândirea lui COVID-19, persoanele au devenit mai interesate de igiena personală și cea a familiei. Știm cât de important este pentru tine să-i ții departe de virusuri pe cei mici, în special în această perioadă, se vede din numărul mare de vânzări al produselor de igienă. Însă tu știi să faci corect igienizarea casei?

Deși ai mai auzit asta în ultimele zile, pentru a te proteja, evită, în primul rând, contactul direct cu persoanele bolnave, cu obiectele acestora și urmează o igienă corectă. Cele mai multe bacterii și virusuri se acumulează pe suprafețele pe care le atingem în mod frecvent – clanțele ușilor, mânerele frigiderelor, colacul de toaletă, robinete, telecomandă, mouse, laptop, telefon și pe mobilier.



Cum cureți corect locuința

1.  Spală-te corect pe mâini!

Spălatul pe mâini este primul și cel mai simplu mod prin care ne putem proteja casa de microbe și virusuri, conform unui studiu citat de Harvard Health Publishing. Spală-te frecvent pe mâini, în special înainte de a mânca sau de a-ți atinge ochii, nasul sau gura sau copiii!

De unde știi că te-ai spălat corect? Întâi umezește-ți mâinile cu apă, apoi săpunește-te cel puțin 20 de secunde și fii atentă să ajungă săpunul și între degete și sub unghii, pentru că acolo se ascund cei mai mulți microbi. Clătește-ți mâinile bine și apoi șterge-le până se usucă.

2. Curățarea bucătăriei

Bucătăria este un loc propice pentru răspândirea bacteriilor și virusurilor. Pentru a opri răspândirea microbilor, curățați și dezinfectați suprafețele pentru prepararea alimentelor chiar înainte de utilizarea acestora pentru pregătirea alimentelor și imediat după contactul cu alimentele crude. De asemenea, chiuveta și robineții pot răspândi virusuri, așa că nu ezita să-i cureți.

Frigiderul trebuie curățat o dată pe săptămână cu prosoape de hârtie, apă caldă și soluție specială sau detergent de vase. Ștergeți petele, apoi curățați și dezinfectați suprafețele contaminate, inclusiv mânerul și garniturile ușii acestuia. Frigiderul nu trebuie supraîncărcat, pentru că va împiedica aerul rece să circule și să mențină alimentele la temperatura optimă. Nu uita nici de mâner frigiderului și nici de butoanele aragazului.

Bureții de bucătărie sunt gazdele perfecte pentru toate tipurile de bacterii și virusuri, inclusiv pentru salmonella, stafilococ auriu, campylobacter, e-coli sau listeria monocytogenes, care produc diferite tipuri de infecții. Pentru o curățare eficientă, prepară o soluție dezinfectantă din clor și apă, înmoaie buretele în ea după fiecare utilizare. Acesta trebuie lăsat la uscat după fiecare utilizare.

3. Curățarea băii

Igenizarea băii în această perioadă trebuie efectuată mai des decât de obicei. Pe lângă baterii, vasul de toaletă, cadă și cabină de duș, spălatul pe jos, curățarea clanțelelor, dezinfectează periuțele de dinți cu spirt și clăteștele bine după și spală prosoapele fără alte haine, la peste 60 de grade.

4. Restul casei…

Spălarea și curățarea jucăriilor și a plușurile care nu intră în mașina de spălat rufe se poate face în cadă sau în lighean. Pentru a se curăța bine, aceastea trebuie lăsate la inmuiat cel puțin o oră, în apă cu detergent. De asemenea, spală toate lenjeriile: cearșafuri, perne, pături și pijamale la temperaturi mai mari de 60 grade.

Electronicele din casă: telefoane, tablete, telecomenzi, laptopuri… toate trebuie dezinfectate cu spirt. La fel poți proceda și cu clanțele ușilor și mânerele mobilei. Nu uita de spălatul pe jos! În apa în care pui deterget de pardoseli, mai pune și un dezinfectant pe bază de alcool sau clor.

Text: Bettina Cristea

Photo: Freepik