Un bebelus lasat intr-o masina inchisa sau o expunere la soare prea brusca poate cauza rapid deshidratarea lui datorita caldurii. Iata cateva masuri simple pentru a evita aceste situatii!
Adesea uitam ca organismul celor mici este foarte fragil. Uneori parintii nu sunt de multe ori suficient de atenti cu cei mici a caror termoreglare nu este pe deplin maturata. Rezultatul expunerii excesive la caldura este o crestere a temperaturii corpului si o pierdere rapida de apa din organism (corpul unui bebelus are aproximativ 60 % apa in compozitie) care poate cauza o deshidratare grava. Chiar daca aceasta situatie se poate intampla si pe timpul iernii (din cauza incalzirii excesive) totusi pe perioada verii situatiile critice sunt cele mai numeroase. Iar daca bebelusul sufera deja din cauza unei diareei sau a varsaturilor, aceasta insemnand ca este expus deja la pierderea lichidiana, este si mai riscant.
Oferiti-i un biberon cu apa
In timp ce mergeti cu masina, deplasati-va, de preferinta pe distante mici si evitati orele cele mai calde ale zilei. Bebelusul nu stie inca sa ceara sa bea, iar voi trebuie sa ii propuneti sa bea regulat cantitati mici de apa. Protejati-l de soare cu ajutorul unei palariute si cu un parasolar. Daca doarme intr-un carucior nu lasati acoperisul ridicat. Acesta impiedica ventilatia si reduce cantitatea de aer respirabil. Cei care au climatizare nu trebuie sa orienteze curentul de aer direct catre copil. Si, mai ales, nu-l lasati singur sub nici un pretext!
Zilele petrecute pe plaja si plimbarile sunt, de asemenea, situatii delicate. Daca incercam sa-l facem pe copil sa profite din plin de soare riscam sa-i producem o insolatie. Simptomele expunerii excesive la caldura sunt arsurile pielii si/sau ochilor. Pana la varsta de doi ani, cei mici trebuie feriti de radiatiile ultraviolete. Ei vor profita de beneficiile radiatiilor solare inainte de ora 11 si dupa ora 17 si intotdeana imbracati cu un tricou, cu o palariuta pe cap si vor fi protejati cu o crema cu factor de protectie solara ridicat, aplicata inainte de a iesi si, apoi, din ora in ora.
Actionati de la primele semne
In caz de afectare prin caldura excesiva, tulburarile apar intr-o jumatate de ora, mai ales daca bebelusul nu a fost hidratat. Parintii descopera ca bebelusul este somnolent apatic, pierde apa prin diaree si vomismente, dar nu-si mai uda scutecele. Pentru ca deshidratarea cu colaps sa nu survina (scadere brutala a presiunii arteriale), trebuie sa restabilim echilibrul mineralelor prin aportul a 200 ml de apa, trebuie invelit in cearceafuri curate si plasat la umbra pentru 24-48 de ore. Medicii nu recomanda efectuarea baii pentru scaderea temperaturii deoarece este mult mai eficace si mai putin traumatizant sa ii dam copilului care are febra un medicament (paracetamol sau ibuprofen) decat sa-i facem o baie rece. Bineinteles, daca refuza sa bea si devine somnolent intr-o jumatate de ora adresati-va de urgenta cu el la cel mai apropiat spital.
Retineti!
Dupa cum sustin unii parinti, copiilor nu le place apa. Cu toate acestea, decat sa cada in stare de inconstienta, un bebelus caruia ii este sete nu va refuza niciodata un biberon cu apa. Exista in comert sub diferite marci, solutii care permit obtinerea unei ape aromate si usor indulcite. Dar, daca vrem sa-i d?m si gust, o picatura de suc sau nectar de fructe, dar si o supa de legume dau rezultate excelente. In acelasi timp, in cazul afectarii bebelusului de caldura excesiva, apa nu este suficienta. Solutiile de rehidratare bogate in saruri minerale si vandute doar in farmacii, asigura o buna fixare a lichidelor in organism.