Probabil că dacă ai folosit masca de protecție în ultima perioadă ai observat că acest lucru poate cauza probleme la nivelul tenului. Există câteva moduri prin care se poate preveni iritația de la nivelul pielii.
Deși de pe 15 se vor ridica anumite restricții, purtarea măștii, însă, s-ar putea să rămână obligatorie încă vreun an. De la cele de tip PPE, N95 până la cele DIY, acestea vor face parte din outfitul nostru de zi cu zi. Vezi cum îți poți face singură o astfel de mască AICI! Purtate des, acestea sunt foarte utile în lupta cu transmiterea de virusuri, însă pentru ten pot fi inamicul principal în creșterea riscului de a face acnee și a dezvolta tot felul de bacterii.
Specialiștii spun că, în primul rând, presiunea pe care o pun măștile pe ten pot provoca iritații și erupții cutanate, iar în zonele de contact cu pielea, adică pe un trece marginea măștii, pot apărea vânătăi. Mai mult, umiditatea de la propria respirațiepoate duce la infecții funice și bacteriene, iar astfel poate apărea acneea și foliculita. Află ce este foliculita de AICI!
Citește mai multe despre acnee AICI!
Iată cum putem preveni aceste afecțiuni ale pielii!
Dermatologii ne recomandă să ne curățăm tenul de maximum două ori pe zi cu un produs blând precum gelul de curățare purifiant Daily Care de la Rilastil.
De asemenea, aceștia ne recomandă să evităm cremele cu texturi grase și fondul de ten pe sub mască, pentru că pot înfunda porii. Ar trebui să folosim doar creme hidratante pentru prevenirea erupților cutanate, precum crema tratament pentru ten gras, mixt sau predispus la acnee, Acnestil. Iar, de câte ori avem ocazia să ieșim afară neînsoțiți, să dăm masca jos și să respirăm fără a ne proteja nasul.
Specialiștii ne mai recomandă ca atunci când ajungem acasă să ne dăm imediat masca jos și să ne curățăm fața și să ne dăm cu o cremă hidratantă care să fie și foarte nutritivă tenului.
Având în vedere că acneea este o problemă majoră în spatele purtării măștilor, specialiștii recomandă persoanelor cu tenul predispus la acnee, folosirea unui toner fără alcool dimineața, după curățare, și evident, utilizarea unor măști dezinfectate sau spălate zilnic. La finalul zilei, înainte de culcare, este necesară folosirea unei creme cu textură ușoară, care poate fi pe bază de apă sau gel.
Și mâinile trebuie îngrijite!
Iar pentru că igienizarea frecventă a mâinilor este foarte importantă în oprirea răspândirii noului coronavirus, medicii dermatologi recomandă o cremă hidratantă de mâini, pentru a proteja pielea de posibilile iritații sau arsuri provocate de alcoolul din dezinfectanți.
Bolile de piele sunt cele mai întâlnite forme de infecții, iar netratate, acestea se agravează și afectează nu doar sănătatea fizică, ci și echilibrul emoțional, ceea ce poate duce la apariția depresiei și anxietății.
Toate produsele menționate mai sus le găsiți pe site-ul și în farmaciile Catena
Text: Bettina Cristea
Photo: Freepik