In termeni de definitii, conceptia presupune o varietate de factori ce conduc la implantare si sarcina; fecunditatea se refera la capacitatea unei persoane, cuplu sau societate de a avea copii, iar fertilitatea se refera la numarul de copii vii nascuti de o femeie de varsta fertila.
Definita ca inabilitatea unui cuplu de a procrea dupa incercari regulate pe parcursul unui an, infertilitatea poate fi:
– Absoluta – pentru cuplurile care nu reusesc sa obtina o sarcina decat cu ajutor medical;
– Subfertilitate – pentru cuplurile cu fertilitate redusa, care reusesc sa obtina o sarcina, spontan sau asistat, intr-o perioada mai lunga de timp.
Patologia tubara, endometrioza, patologia masculina severa se numara printre cauzele de infertilitate pentru care tehnicile de reproducere umana asistata, in cazuri medicale selectionate, pot face diferenta in termeni de succes. Cauzele de infertilitate, avand ca indicatie tehnicile de reproducere umana asistata (RUA) , sunt multiple si tin cont de parametri medicali, sociali si etiologici ai cuplului diagnosticat. O multitudine de factori endogeni pot avea un rol determinant in obtinerea raspunsului pozitiv in cazul fertilizarii in vitro (FIV) si in obtinerea sarcinii.
Durata infertilitatii
Studiile arata ca durata infertilitatii poate fi un determinant al sansei de succes in procedurile RUA. Cresterea acesteia a fost asociata cu scaderea sanselor de sarcina clinica in cazul procedurilor RUA.
Cauza infertilitatii
Aceasta nu s-a dovedit a avea o influenta semnificativa statistic in studiile publicate. Totusi, unele cazuri pot sa influenteze rezultatul final in procedurile de RUA prin efectele pe care le au ulterior. Studiile au aratat ca endometrioza poate fi asociata cu un risc crescut de avort spontan, influentand astfel ratele de nastere in cazul tratamentelor RUA.
Unii markeri ai calitatii spermei, ce determina diagnostice de infertilitate masculina, s-au dovedit a avea influente asupra rezultatului in procedurile FIV. Totusi, studii ce folosesc aplicatii de regresie logistica multivariata pe aceste cupluri au aratat ca, odata ce se obtin embrioni pentru transfer in urma procedurii, factorul masculin nu are semnificatie statistica ca variabila a succesului in procedurile FIV.
Modificari in stilul de viata care pot face diferenta
Stilul de viata − fumatul
La femeile de varsta fertila, fumatul poate sa determine o scadere a fertilitatii in general, este asociat cu o crestere a riscului de avort spontan, poate creste riscul de sarcina ectopica, sa afecteze cresterea normala, intrauterina a fatului; poate scadea rata de succes in cazul tratamentelor pentru fertilitate si poate sa grabeasca instalarea menopauzei cu pana la 4 ani. Fumatul s-a dovedit a avea un efect negativ important in relatie cu sansele de sarcina in urma tratamentelor de fertilitate; unele studii sugereaza ca fumatoarele au nevoie de un numar de doua ori mai mare de cicluri de tratamente FIV pentru a obtine o sarcina, comparativ cu nefumatoarele.
Dieta − obezitatea
Studiile au aratat o legatura directa intre o dieta echilibrata, sanatoasa si performanta reproductiva, inclusiv asupra ratelor de succes in tratamentele de RUA. In ceea ce priveste obezitatea, este bine-cunoscuta corelatia cu probabilitatea mai mica de a obtine o sarcina in cazul tratamentelor de fertilitate. Indicele de masa corporala (IMC), parametru ce ia in calcul inaltimea si greutatea unei persoane, este un indicator important care poate fi corelat cu predictia in obtinerea succesului in urma tratamentelor de RUA. Greutatea anormala (IMC crescut ≥ 25 sau IMC scazut < 20) s-a dovedit a avea efecte negative asupra functiei reproductive, dar mai ales asupra rezultatelor pozitive dorite in cazul pacientelor implicate in programe de RUA.
Varsta
Mai multi autori considera varsta drept cel mai semnificativ predictor al succesului in cazul procedurilor FIV. Explicatiile biologice pentru declinul sanselor de sarcina, corelat cu cresterea varstei partenerei feminine, sunt legate de diminuarea rezervei ovariene, scaderea cantitatii si calitatii ovocitelor, cu efect negativ ulterior si asupra raspunsului la tratamentele de stimulare ovariana, in cazul procedurilor FIV. De aceea, un factor important de limitare a indicatiilor in FIV il reprezinta procesul de imbatranire a ovarului, cu implicatii majore asupra variabilitatii individuale legate de raspunsul ovarian la stimulare. Experienta si practica clinicianului isi pun amprenta in gasirea de strategii variate si alternative pentru cazurile de hyper-responders, dar mai ales in cazurile de low-responders, asigurand o abordare personalizata pentru fiecare cuplu in parte.
Conform ASRM (Societatea Americana de Medicina Reproductiva), varsta afecteaza sever fertilitatea:
- fertilitatea scade dupa 25 de ani si se diminueaza rapid si accentuat dupa 35 ani
- tranzitia catre menopauza incepe, in medie, la 37 de ani
- una din 10 femei intra la menopauza inainte de 40 de ani
- menopauza se poate instala si inainte de 30 de ani
- riscul de avort si anomalii fetale creste semnificativ cu varsta
- la aproximativ 24 de ani, 6% din femeile de varsta reproductiva sunt infertile
- intre 35 si 44 de ani, peste 30% din femei sunt infertile; una din 4 sarcini este avortata spontan
- tratamentele de reproducere umana asistata nu elimina efectul varstei – sansa de implantare a unui embrion din fertilizare in vitro este de: 35% sub 35 de ani, 17% la 38-40 ani, 9% la 41-42 ani si sub 2% la peste 44 ani.
Se vorbeste tot mai mult de „social freezing”, o metoda avansata de reproducere asistata care permite crioconservarea ovocitelor ca masura de prezervare a fertilitatii, cu folosirea lor ulterioara, la o varsta si un moment dorite. Astfel, o sarcina obtinuta la o varsta mai avansata va avea, in fapt, varsta ovocitelor la data crioprezervarii. Cu siguranta, aceasta nu elimina riscurile si complicatiile unei sarcini normale in conditiile in care ea se amana spre varsta de 45-50 de ani. Studiile arata ca, fata de o sarcina la 20-30 de ani, sarcina unica la 45-50 de ani creste riscul de diabet gestational de pana la 6 ori si riscul de complicatii hipertensive in sarcina de pana la 14 ori.
Alegeri intelepte: programarea intrauterina a sanatatii viitorilor copii
Factori variati care tin de stilul de viata, mediu, influente ale diverselor boli acute sau cronice, stresul, dieta, toate isi pun amprenta in „programarea intrauterina” a sanatatii viitorilor copii. Momentul, durata, gravitatea si tipul diversilor factori pot avea consecinte diferite si pot afecta programarea diverselor afectiuni viitoare, inscriptionand, la nivel de gene, celule, tesuturi, organe si sisteme, modificari structurale si functionale cu potential permanent.
Factorii cu actiune pre- sau periconceptuala vor avea efect asupra dezvoltarii ovocitelor si embrionilor, cu consecinte asupra evolutiei la stadiul de blastocist si a implantarii ulterioare.
Hipertensiunea, diabetul, obezitatea, sindromul ovarelor polichistice, menopauza precoce, astmul, hipotiroidia, schizofrenia, dementa, osteoporoza sunt unele dintre bolile-consecinta ale „programarii intrauterine”. Sta in puterea noastra sa evitam, sa luam decizii intelepte si sa reducem riscul aparitiei unor asemenea consecinte.
Text: Dr. Anca Coricovac, medic primar obstetrica ginecologie, asist. univ. embriologie
Consultant: Iulia Raica, embriolog clinic cu certificare europeana ESHRE