Procesul de imbatranire afecteaza, in primul rand, ochii

shutterstock_66637117In jurul varstei de 40 de ani, organismul nostru incepe sa imbatraneasca, iar ochii nu sunt o exceptie. La un moment dat, toata lumea va avea astfel de probleme, in ciuda faptului ca unele persoane nu au avut niciodata probleme cu ochii.

Daca ai observat ca iti este din ce in ce mai greu sa citesti un text de aproape, probabil suferi de presbiopie sau prezbitism.

  • Ce e presbiopia?

Presbiopia este un proces legat de varsta care apare odata cu maturitatea. Cristalinul isi pierde din elasticitate, iar ochiul nu mai este capabil sa vada clar si repede obiecte aflate la distante diferite, asa cum se intampla in tinerete. Tendinta de a indeparta un text pentru a putea fi citit devine obositoare, iar o pereche de ochelari cu lentile progresive devine indispensabila. Trebuie sa stii ca, daca nu iei masuri, lucrurile se pot complica sau agrava. Un simplu control la medicul oftalmolog este de ajuns pentru a rezolva lucrurile.

  • Nu te ingrijora!

In ultimii ani, s-a constatat ca media de varsta la care se instaleaza presbiopia a scazut de la 45 la 40 de ani, iar cauza acestui fenomen este utilizarea frecventa a calculatoarelor. Pentru ca ochii sunt din ce in ce mai solicitati, oamenii isi pun ochelari mai devreme.

Nu trebuie sa iti faci probleme daca suferi de aceasta afectiune. Nu esti singurul. Este un lucru cert ca, dupa o anumita varsta, toata lumea se va confrunta cu astfel de probleme. Cu cat iti folosesti mai mult vederea, cu atat vei purta mai repede ochelari.

  • Solutia: ochelarii cu lentile progresive

In urma studiilor efectuate, s-a descoperit ca doar 2% dintre romanii care au nevoie de lentile progresive chiar poarta lentile adecvate problemelor pe care le au. Nu e nevoie sa faci si tu parte din aceasta categorie daca esti corect informat. In comparatie cu celelalte modalitati de tratare, ochelarii cu lentile progresive sunt lipsiti de riscuri si nu necesita o atentie deosebita. “Lentilele progresive de calitate sunt cea mai eficienta cale de a corecta presbiopia, pentru ca ofera un standard ridicat de performanta datorita campului vizual largit si stabilitatii superioare a imaginii”, explica specialistul in probleme de oftalmologie al Essilor Romania, Horia Pirga.

Putem spune ca presbiopia este la fel de inevitabila ca taxele. Nimeni nu scapa de ele, dar nu inseamna ca nu trebuie sa ne bucuram in continuare de viata. Trebuie doar sa gasesti solutia care ti se potriveste, nu sa ignori problema.

 

Text: Alexandra Enachescu, Maria Diaconu