Multe persoane au probleme cu fierea de la stres. Primele recomandări sunt regimul alimentar sănătos și gestionarea stresului. În cazuri complicate se poate ajunge la îndepărtarea, chirurgical, a vezicii biliare.
Tot mai multe persoane experimentează aceste probleme, în special femeile. Pentru a nu ajunge la complicații, este important să înveți să sesizezi semnalele organismului și instalarea stresului.
Stresul este responsabil de multe probleme. Îți poți ajuta organismul doar dacă îl recunoști de la primele semne. Deseori, este vorba despre dezechilibre de vitamine și minerale, dar pot fi și alți factori.
Farmaciştii Catena recomandă produsele de la Naturalis (Bil-Ex si Efidigest) pentru o digestie sănătoasă.
Descoperă în acest articol informații despre cum poți depista si gestiona prezența stresului în organism înainte să te alegi cu probleme cu fierea de la stres.
Fierea și rolul ei
Fierea (bila) este un lichid de culoare galben-verzui produs de ficat. Conține apă, lipide, proteine pigmenți și electroliți.
Alimentația bogată în grăsimi, mesele dese și îmbelșugate sau administrarea de medicamente pentru diferite afecțiuni cresc secreția de bilă.
După eliberarea din ficat, fierea ajunge în vezica biliară (colecist). Este un organ mic, în formă de pară, o glandă anexată tubului digestiv, situată sub ficat, în partea superioară a abdomenului. Colecistul acumulează fierea și o eliberează în intestinul subțire, proces ce are loc între mese.
Fierea ajută procesul de digestie, dizolvă grăsimile facilitând absorbția lor și a vitaminelor liposolubile (A, D, E sau K) la nivelul intestinului subțire și neutralizează secrețiile gastrice prea acide.
Încetinește procesele de fermentație și are o acțiune antiseptică pentru microflora bacteriană sprijinând mișcările intestinale. Contribuie la eliminarea reziduurilor, a bilirubinei.
Dacă ai probleme cu fierea de la stres, leagă asta de modul în care mănânci și ce, pe fond emoțional, sub stres.
Probleme cu fierea de la stres și trei factori de risc
Când apar probleme cu fierea de la stres, ia în considerare și acești factori de risc. Poate că nu resimți stresul, dar se reflectă în cum, cât și ce mănânci.
3 factori care pot conduce la probleme cu fierea:
- Acumulezi în exces colesterol. Fierea dizolvă colesterolul, dar dacă ficatul elimină mai mult decât poate dizolva, excesul se transformă în calculi biliari.
- Elimini incorect fierea. Sub stres, procesele sunt afectate. Dacă fierea nu este eliminată complet, devine densă, se formează pietrele și apar probleme cu fierea de la stres.
- Creșterea cantității de bilirubină în fiere. Favorizează formarea pietrelor. Bilirubina se produce când organismul descompune celulele roșii. Unele afecțiuni preexistente pot face ca ficatul să creeze bilirubină în exces, crește și riscul de a dezvolta afecțiuni ale tractului biliar și tulburări ale sângelui.
Simptome care indică probleme cu fierea de la stres
În faze incipiente ignori aceste aspecte sau îți spui: „Cred că nu mi-a căzut bine ce am mâncat”. Pe parcurs, se intensifică, dar, dacă ai probleme cu fierea de la stres, urmărește aceste aspecte:
- Stare de greață sau de vomă: te încearcă atunci când bila nu funcționează corespunzător.
- Dureri de cap cu stare de greață, după ce ai mâncat.
- Balonarea, alt efect prezent la cei care se confruntă cu probleme cu fierea de la stres.
- O durere puternică în partea dreaptă, sub coaste.
Aceste simptome pot apărea după mesele copioase sau bogate în prăjeli și grăsimi, indică probleme în privința bilei.
Dacă te încearcă probleme cu fierea de la stres, ține cont că alimentația nesănătoasă se dezvoltă pe bază de stres.
Cum îți dai seama că stresul este prezent
Este un pas important pentru a nu ajunge la probleme cu fierea de la stres. Dacă persistă poate deregla mai multe funcții în organism. Mănânci sub stres, mult, repede, nesănătos iar digestia va fi îngreunată.
Evită să ajungi la probleme cu fierea de la stres urmărind:
- Dacă îți vine greu să te concentrezi,
- Dacă ai somn agitat și dacă te-ai trezit neodihnit/ă,
- Dacă te poți relaxa,
- Dacă predomină gândurile negative cu stare de iritabilitate,
- Dacă te simți în alertă tot timpul sau dacă simți înțepături la nivelul ochilor,
- Dacă simți agitație chiar și peste zi.
Sunt printre primele semne care indică stres. Mai trebuie să știi că orice îl poate genera. Important este să nu persiste.
Dezechilibrul de vitamine, minerale, lasă loc stresului. Organismul tău știe să împartă toate resursele și transmite semnale când sunt în scădere. Curele regulate, pe parcursul vieții, sunt necesare.
Vorbește cu medicul tău despre acestea pentru a suplimenta în asociere corectă, vei simți cum stresul se retrage.
Instalarea afecțiunilor, bolilor sau a diferitor probleme cu fierea de la stres poate fi evitată.
Ce poți face dacă ai probleme cu fierea de la stres?
Dacă ai probleme cu fierea de la stres, gestionezi stresul și te alimentezi sănătos.
Iată câteva idei:
- Identifică sursa stresului, urmărește gândurile, dacă sunt negative, insistă să le schimbi,
- Caută și execută exerciții de respirație și de relaxare musculară, sport, plimbări în aer liber,
- Găsește, zilnic, activități care îți fac plăcere,
- Mănânci pentru a trăi, nu trăiești pentru a mânca. Mănâncă mai sănătos și relaxat,
- Respectă pauzele între mese pentru o digestie completă,
- După o criză de bilă, permite-i organismului să-și revină,
- Asigură aportul de vitamine și minerale.
Chiar dacă cercetările nu au adus foarte multe dovezi care să demonstreze că pot apărea probleme cu fierea de la stres, acest lucru este posibil, poate genera și creșterea colesterolului în organism sau a tensiunii arteriale.
Nu ignora aceste semnale! Acordă atenție stării emoționale, calibrării resurselor de minerale, vitamine, aminoacizi și încearcă să adopți un comportament alimentar cât mai sănătos.
Foto Shutterstock