Lunile anului si mai cu seama anotimpurile ne pot influenta starea de sanatate daca suferim de anumite afectiuni. In anotimpul rece, de exemplu, persoanele care sufera de artrita reumatoida, astm sau lupus se vor simti mai rau decat de obicei, primavara este anotimpul cand alergiile se agraveaza, pe timp de vara crizele cardiace sunt mult mai dese, persoanele care sufera de diabet sunt si ele expuse pericolului, iar toamna bolile gastrice, depresiile sau insuficienta cardiaca sunt afectiuni in cazul carora se impun vizitele la specialist.
Decembrie, ianuarie, februarie
In primul rand, in lunile decembrie si ianuarie, ca urmare a sarbatorilor de iarna, creste nivelul colesterolului in sange si riscul obezitatii din cauza sedentarismului si a consumului de alimente nesanatoase. Vremea rece poate declansa, de asemenea, bolile pulmonare. Astmul poate aparea atunci cand o persoana presteaza anumite activitati fizice afara, in frig.
Bolile pulmonare reumatoide, un grup de afectiuni ale plamanilor legate de artrita reumatoida ce se caracterizeaza prin dificultati de respiratie, tuse, dureri in piept, febra, se agraveaza in aceeasi masura. Persoanele care sufera de lupus vor avea incheieturile foarte rigide dimineata si le va fi greu sa se dezmorteasca atunci cand se vor da jos din pat.
Martie, aprilie, mai
Primavara ne bucuram de incalzirea vremii si de razele soarelui. Ne confruntam in permanenta cu starea de somnolenta care ar trebui sa ne trimita cu gandul la o posibila anemie. Lipsa fructelor si legumelor proaspete din meniul iernii conduce la o carenta de vitamine si minerale. Tot primavara este si sezonul aparitiei herpesului bucal deoarece sistemul imunitar care este slabit nu poate lupta impotriva virusului herpes simplex 1. Si, desigur, nu poate fi primavara fara alergii.
Alergiile la polen si praf declanseaza mancarimi ale ochilor, stranut, scurgeri nazale si o stare de sanatate precara. De asemenea, conjunctivita alergica este o afectiune ce poate aparea tot ca urmare a alergiilor, primavara.
Iunie, iulie, august
Vara, cele mai afectate sunt persoanele cardiace deoarece caldura, expunerea la soare, canicula agraveaza problemele inimii. In plus, prin intermediul transpiratiei se pierde potasiul care ajuta la reglarea activitatii inimii. In aceeasi masura, si diabetul se poate agrava vara. De aceea, hidratarea este deosebit de importanta, consumul fructelor si legumelor permise reprezentand un lucru bun. Glicemia trebuie verificata in mod constant. Seniorii care sufera de Alzheimer pot resimti un disconfort ca urmare a temperaturilor ridicate.
Septembrie, octombrie, noiembrie
Dupa temperaturile ridicate din timpul verii, modificarile care intervin toamna aduc cu ele o serie de schimbari la nivelul organismului. In primul rand, alimentatia poate conduce la boli gastrice si, odata cu venirea toamnei, se instaleaza si depresiile. Acneea se agraveaza, de asemenea, toamna. Expunerea la soarele verii poate atenua aceasta afectiune des intalnita si nu doar in cazul adolescentilor, insa odata cu venirea toamnei, episoadele acneice pot reaparea.
La final, nu uita ca vremea… ca si oamenii… este schimbatoare!
Text: Ruxandra Raica