Cu siguranta, tuturor ni se intampla sa uitam unde am pus cheile de la masina sau ochelarii de vedere, insa aceste situatii sunt absolut normale. Totusi, exista si situatii care implica pierderi de memorie si care sunt un adevarat semnal de alarma, putand fi simptome ale unor boli mai grave. Din pacate, din cauza stilului de viata actual, numarul persoanelor care se confrunta cu probleme de memorie este in crestere, iar varsta nu mai este un criteriu de selectie.
Te plangi des? Iata cum iti afecteaza creierul acest obicei
Stresul si depresia
Stresul este una dintre cauzele principale ale pierderilor de memorie, mai ales daca se intinde pe perioade lungi de timp. In momentele stresante, organismul produce cortizol, un hormon care ataca nu doar memoria, ci si celulele nervoase. Conform studiilor, stresul de lunga durata creste cu 65% riscul de dementa senila la persoanele de varsta medie. O situatie aparte este stresul posttraumatic care este insa asociat unei reprimari a memoriei in urma dorintei, uneori inconstiente, de a uita evenimentul intamplat. Pe de alta parte, depresia conduce la stari de dezinteres, neatentie si incapacitate de concentrare, factori ce afecteaza si memoria.
Gesturi care te ajuta sa te detensionezi si sa uiti de stres
Oboseala cronica
Oboseala cronica este o afectiune tot mai prezenta in diagnosticul medicilor si devine ingrijoratoare prin capacitatea sa de a da nastere altor probleme mai grave de sanatate. Somnul insuficient sau slab calitativ este direct responsabil de sanatatea sistemului nervos. In timpul noptii, creierul selecteaza si stocheaza amintirile, iar tulburarile de somn nu fac altceva decat sa contribuie la pierderea informatiilor si, automat, la aparitia deficientelor de memorie.
Oboseala cronica. Cauze si remedii
Fumatul si alcoolul
Este bine cunoscut faptul ca fumatul reduce semnificativ cantitatea de oxigen care ajunge la creier − prin urmare, afecteaza si celulele nervoase. De asemenea, alcoolul, drogurile si anumite medicamente administrate pe termen lung pot conduce la afectarea memoriei de scurta si lunga durata.
Inaintarea in varsta
Inaintarea in varsta este cea mai comuna cauza a pierderilor de memorie, insa este o urmare absolut normala. Odata cu trecerea anilor, sistemul nervos se degradeaza si este important sa prevenim acest aspect printr-un stil de viata sanatos si exercitii de memorie.
Vitamine cu efect antiimbatranire
Alimentatia
Deficientele nutritionale pot sta la baza problemelor de concentrare si de memorie. Cercetarile au demonstrat ca lipsa magneziului si, in special, a acizilor grasi Omega-3 implica o scadere dramatica a capacitatii de concentrare si faciliteaza instalarea maladiei Alzheimer. De asemenea, carenta de vitamine din grupul B influenteaza in mod direct capacitatea de a retine informatii.
Vitamine care nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatie
Cand devin ingrijoratoare problemele de memorie?
Pierderile de memorie pot fi un simptom al dementei sau al bolii Alzheimer, astfel incat daca, pe langa acestea, va confruntati cu oricare din situatiile de mai jos, se recomanda consultul unui medic de specialitate. Astfel, un semnal de alarma pot fi intrebarile si povestirile repetitive, nevoia de a argumenta exagerat atunci cand nu este cazul, rationamentul defectuos, confuzia, incapacitatea de a face alegeri sau dificultatile de orientare in spatii familiare. Totodata, tineti cont ca pierderile de memorie pot fi asociate si cu alte afectiuni ca diabetul sau tulburarile tiroidei, dar si cu loviturile la cap, caz in care vorbim de amnezie.
Pielea, memorie a emotiilor
Remedii si indicatii
Odihna, relaxarea si alimentatia sanatoasa sunt primii factori care trebuie luati in calcul pentru remedierea problemelor de memorie. Consumati cat mai multe fructe si legume in stare cruda si apelati cu incredere la suplimente alimentare care sa combata deficientele nutritionale. Pe de alta parte, faceti miscare in fiecare zi, cercetatorii sustinand ca activitatea fizica favorizeaza formarea celulelor nervoase si incetinirea procesului de imbatranire. De asemenea, incercati sa va „tineti creierul in priza” prin activitati care sa-l stimuleze − de exemplu, plimbarile in locuri noi, dezlegarea rebusurilor, rezolvarea puzzle-urilor sau invatarea si practicarea unei limbi straine.
Farmacistii Catena recomanda produsul Cebrium. Daca iti doresti o memorie mai buna si o capacitate de concentrare mai mare, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Cebrium! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Madalina Manole