Prințul Philip a murit la vârsta de 99 de ani

Vești triste de la Palatul Buckingham. Prințul Philip, Duce de Edinburgh și soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit astăzi, la vârsta de 99 de ani, acasă.

La începutul lui martie, Alteța Sa a fost internată în spital, din cauza unei probleme cardiace.  „Ducele de Edinburgh a suferit ieri (miercuri) o procedură reuşită pentru a trata o afecţiune cardiacă preexistentă la Spitalul St Bartholomew. Alteţa Sa regală va rămâne în spital pentru tratament, odihnă şi recuperare pentru câteva zile“, anunța pe atunci Casa Regală Britanică. 

Prinţul Philip a fost internat pentru prima dată la King Edward VII Hospital din Londra pe 16 februarie, pentru tratarea unei infecţii. Apoi, acesta a fost mutat la spitalul St. Bartholomew, unde medicii au efectuat teste şi l-au pus sub observaţie pentru o afecţiune cardiacă preexistentă.

Premierul britanic Boris Johnson i-a adus un omagiu Ducelui de Edinburgh, spunând că Marea Britanie deplânge dispariţia sa, alături de familia regală şi regina Elisabeta a II-a, care „a pierdut ceea ce i-a dat putere timp de peste 70 de ani”, a relatat Reuters, citându-l pe premier.

Ne aducem aminte de duce … mai presus de toate pentru sprijinul lui de neclintit pentru Majestatea Sa Regina, nu doar în calitate de consort, alături de ea, în fiecare zi a domniei sale, ci şi în calitate de soţ, ceea ce i-a dat putere (reginei) timp de 70 de ani”, a mai spus acesta.

Și președintele României, Klaus Iohannis, a transmis condoleanțele sale familiei regale britanice, printr-un mesaj pe Social Media.

Prinţul Philip a mai fost internat, pentru patru zile, în luna decembrie, 2019, pentru a fi ţinut sub supraveghere şi pentru tratamentul unei afecţiuni anterioare. Alteța Sa fost externată chiar în Ajunul Crăciunului şi dusă la Sandringham pentru a petrece împreună cu Regina sărbătorile de iarnă.



Scurta poveste a vieții Prințului Philip

Prințul Philip, Duce de Edinburgh, fostul soț al Reginei Elisabeta a II-a, s-a născut pe 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia. La naștere a fost numit Prinț al Greciei și al Danemarcei însă a renunțat la acest titlu la scurt timp după căsătorie, 1947, și l-a adoptat pe cel al bunicilor materni, devenind cunoscut ca Locotenentul Philip Mountbatten. 

Elisabeta și Philip s-au cunoscut în 1934, la nunta Prințesei Marina a Greciei și Danemarcei cu Prințul George, duce de Kent. Adică la nunta verișoarei lui cu unchiul ei.

La cinci ani după aceea, viitoarea regină și cel care avea să îi devină soț s-au întâlnit din nou, la academia navală a Regatului Unit, Royal Naval College, în Dartmouth.

La doar 18 ani, începe să își trimită scrisori cu Elisabeta, iar în vara lui 1946 avea să-i ceară mâna celei care îi va deveni soție pe 10 noiembrie 1947. La nunta celor doi, urmărită de 200 de milioane de oameni din întreaga lume, a participat și Regele Mihai I al României.

Vezi care este gama preferată a Reginei Elisabeta a II-a pentru îngrijirea pielii!

Cuplul are împreună patru copii: pe Charles, născut în 1948, pe Anne, născută în 1950, pe Andrew (1960) și pe Edward (1964).

În 1957, Regina Elisabeta a II-a l-a numit Prinț al Regatului Unit, iar la  vârsta de 90 de ani, regina Elisabeta a II-a i-a acordat titlul de Lord Mare Amiral al Marinei Regale.

În anii ’90, Prințul Philip a avut un program încărcat de angajamente publice, care reflectau propriile interese caritabile. De asemenea, de-a lungul vieții sale, acesta a călătorit prin întreaga lume pentru a o sprijini pe Regină în vizitele sale regale.

Cuplul a celebrat nunta de platină la Castelul Windsor, în noiembrie 2017. Clopotele de la Westminster Abbey, catedrala în care Prințul Philip şi Regina Elisabeta s-au căsătorit, au răsunat timp de trei ore, în semn de omagiu pentru cei doi.

El a doborât în 2009 recordul de longevitate al consorţilor monarhilor britanici, deţinut până atunci de Charlotte, soţia regelui George al III-lea, iar împreună cu Regina a doborât recordul de cel mai longeviv mariaj al Casei Regale. 

Citește și: “Regina Elisabeta și prințul Filip – 73 de ani de la nuntă”

Pandemia schimbă protocolul de înmormântare a membrilor Casei Regale

Regulile actuale privind înmormântările în Anglia vor schimba protocolul de înmormânatre a Prințului Philip. Acest lucru înseamnă că la funeralii pot participa doar 30 de persoane și că aceștia trebuie să se distanțeze social, dacă nu locuiesc împreună.

Drept urmare, Regina va trebui să decidă ce membri ai numeroasei sale familii vor fi invitați la înmormântarea Prințului. Este posibil ca monarhul, copiii ei și alte rude prezente să fie nevoite să poarte măști și să stea la doi metri distanță unul de celălalt, dacă nu împart aceeași gospodărie.

Pentru a afla mai multe despre viața tumultoasă a Prințului Philip, te invităm să urmărești serialul The Crown“.

Text: Bettina Cristea