Prim ajutor in caz de otravire

Atentie: otrava!Otrava reprezinta orice substanta care poate leza sau omori prin actiune chimica. Daca tu, un membru al familiei sau un prieten ati inghitit sau inhalat o substanta otravitoare si prezentati semne sau simptome cum ar fi: greata, varsaturi, durere, tulburari respiratorii, convulsii, confuzie sau o coloratie anormala a pielii, este necesar sa se solicite de urgenta o ambulanta pentru transportul catre cel mai apropiat departament de urgenta dintr-un spital de profil.

Chiar daca persoana nu prezinta simptome, dar a inhalat sau inghitit o substanta toxica, trebuie de asemenea sa se prezinte de urgenta la spital. Majoritatea otravurilor sunt inghitite (cuvantul otrava deriva din latinescul “potare”, care inseamna “a bea”), dar exista si alte cai prin care toxicul poate patrunde in organism: prin respiratie, piele, injectare intravenoasa, expunere la radiatii.

Cauze
Alimente :
• ciuperci: unele specii sunt otravitoare;
• consum de apa contaminata din surse sau activitati agricole sau industriale;
• mancare care nu a fost corect preparata sau pastrata necorespunzator.
Medicamente:
• Medicamentele ajuta in doze terapeutice, dar pot fi daunatoare in exces.
Iata cateva exemple:
– Betablocantele: medicamente care incetinesc ritmul cardiac;
– Anticoagulante ca de exemplu Cumarina – medicament care previne formarea de cheaguri sanguine. In exces poate provoaca sangerari mari, uneori mortale;
– Vitamine – in special A si D; in exces pot cauza afectari ale ficatului;
Insecticide, raticide sau alte diverse substante care pot exista in gospodarie (soda caustica, benzina).

Semne si simptome
Semnele si simptomele otravirilor sunt atat de variate, incat nu este usor sa se faca o clasificarea lor. Astfel, unele :
• maresc diametrul pupilelor, altele il micsoreaza.
• produc transpiratii excesive, altele usuca pielea.
• accelereaza miscarile respiratorii, altele le incetinesc.
• provoaca durere, altele inlatura durerea;
• produc agitatie, altele somnolenta pana la coma.
Daca mai mult de o persoana prezinta aceleasi semne si simptome si au fost expuse la o sursa comuna de contaminare (mancare sau apa contaminata, mediu toxic), atunci se poate suspecta otravirea.
Daca doua sau mai multe otravuri actioneaza simultan, ele pot determina efecte complexe unui singur tip de otravire.

Tratament
Regula: nu tratati otravirile la domiciliu!Duceti bolnavul cat mai repede la spital!
Pana la venirea ajutorului calificat, la domiciliu se poate incerca:
Provocarea de varsaturi, folosind apa calduta cu sare sau sirop de ipeca.
Varsaturile pot elibera organismul de otrava numai daca aceasta se afla inca in stomac, adica la maximum 1-2 ore de la ingestie. Dupa acest interval de timp, otrava s-a absorbit din stomac sau a trecut mai departe in intestin si nu mai poate fi eliminata prin varsatura.
Siropul de ipeca este un lichid care inghitit poate produce varsatura in 20-30 de minute. E de preferat sa fie administrat la indicatia unui medic. Acesta se administreaza astfel:
– se bea o cana mare de apa inainte si dupa ingerarea lui;
– doza pentru adulti si adolescenti este de 30 ml, pentru copiii de 1-12 ani este de 15 ml, iar pentru sugarii de 6 – 12 luni doza este de 5 ml. Pentru a va orienta, trebuie sa stiti ca o lingura contine 15 ml, iar o lingurita contine 5 ml.
– Daca victima nu a varsat in 20-30 de minute, se repeta doza, o singura data.
Atentie! Daca victima este somnolenta sau in coma (a inghitit somnifere sau sedative), poate sa “aspire” continutul varsaturii in plamani si se poate asfixia.

Nu se va incerca provocarea de varsaturi daca victima a inghitit substante caustice (soda caustica) sau substante iritante (benzina, petrol, gaz).
Administrarea de antidoturi: multe otravuri nu au antidoturi, dar cele care au e bine sa se administreze la spital. De cele mai multe ori nu este foarte simplu sa se determine natura otravirilor, de aceea o data ajunsi la spital, se fac urmatoarele demersuri:
• istoric amanuntit al evenimentului (se vor arata medicului flacoanele, retete, resturi de lichide toxice, se va mentiona daca s-a consumat alcool si ce cantitate, daca persoana este in evidenta psihiatrica, daca este expusa la noxe profesionale;
• teste toxicologice;
• examen clinic general, electrocardiograma, analize uzale.

Retineti!
Daca pacientul este adus in timp util la spital (in primele ore de la otravire) si nu prezinta contraindicatii se va efectua lavaj gastric (spalatura) si se va administra carbune medicinal activat pentru absorbtia toxicului. Decontaminarea tegumentelor si a ochilor: zonele expuse se vor spala rapid si din belsug cu apa in jet (pielea) sau solutie salina (ochii), dupa ce s-a indepartat complet imbracamintea contaminata.
Complicatiile trebuie tratate imediat si riguros cu metode de terapie intensiva: ventilatia mecanica atunci cand pacientul nu mai poate respira spontan, tratamentul convulsiilor, edemului cerebral, tulburarile de ritm cardiac, insuficienta renala acuta (hemodializa), s.a.m.d.

Text: Dr. Valentin Popescu
Medic primar Medicina de Urgenta
Centrul Medical Medicover Plevnei
Tel: 021 310. 44. 10