Prevenirea si tratarea monturilor

Monturile si bataturile sunt probleme cu care se confrunta majoritatea femeilor in viata de zi cu zi. Pentru multe dintre noi, termenul „monturi” este inca neinteles, asa ca, pentru a ne lamuri, am ales sa stam de vorba cu domnul doctor Apostolescu Robert Cristian, medic specialist ortoped, despre una dintre cele mai intalnite probleme cauzate de pantofii cu toc.

 



Ce sunt monturile?

Monturile reprezinta o diformitate a degetului mare de la picior, pe care noi o numim hallux, si se caracterizeaza prin devierea in lateral a degetului mare.

 

Sunt ereditare?

Dupa parerea mea, ereditatea este un factor foarte important in aparitia monturilor. Daca o persoana e predispusa si are in familie cazuri cu monturi, sigur ca va trebui sa se protejeze mai mult decat o persoana obisnuita.

 

Care sunt cele mai intalnite cauze ale aparitiei monturilor?

Pe primul loc este incaltamintea stramta care forteaza degetul mare sa se devieze in lateral si atunci se deschide un cerc vicios, ce duce la aparitia monturilor. Incaltamintea nepotrivita este cea mai importanta cauza de aparitie si de evolutie a monturilor.

 

Care este diferenta intre bataturi si monturi?

Batatura apare atunci cand exista o zona de contact intre pantof si pielea piciorului, care netratata, in timp, poate duce la hipercheratoza cu ingrosarea pielii si uneori poate cauza si dureri. Monturile sunt o deviere a degetului mare, care, datorita expunerii capului metatarsianului (primului deget), poate conduce la bataturi. Batatura este o consecinta a hallux valgux, in termeni medicali, si monturi, in termeni populari.

 

Care sunt metodele de diagnosticare ale acestei afectiuni?

Diagnosticarea acestei afectiuni se poate face si clinic, dar cel mai frecvent pentru o confirmare este nevoie doar de o radiografie, cu ajutorul careia se poate pune diagnosticul in functie de severitatea monturilor. Exista mai multe grade de deviere a monturilor si, cu ajutorul radiografiei, medicul ortoped poate pune un diagnostic si poate stabili si o schema de tratament.

 

In ce masura afecteaza barbatii? Exista si domni care se confrunta cu o astfel de problema?

Exista si barbati care se confrunta cu o astfel de problema si aici intervine aspectul ereditar. Barbatii care au in familie persoane cu aceasta afectiune prezinta un factor de risc mai mare.

 

Exista recidiva in cazul operatiei de monturi?

Da, poate exista si recidiva, insa incercam sa realizam o operatie corecta, care i se potriveste pacientului. In functie de gradul de severitate pe care il prezinta, acest risc se reduce la minimum. Bineinteles, conteaza si atitudinea pacientului dupa operatie, daca respecta indicatiile medicului ortoped.

 

Care sunt indicatiile postoperatorii? Ce trebuie sa stie pacienta?

De obicei, medicul ortoped recomanda bolnavului sa poarte o incaltaminte potrivita, lejera, in special in partea anterioara a piciorului. In cazul in care doamnele sau domnisoarele opteaza pentru tocuri, este bine sa foloseasca protectii cu silicon in talpa pantofului, pentru a atenua presiunea care apasa pe picior. Este bine sa se evite purtarea unui pantof incomod care strange degetele. In cazul unui disconfort la nivelul degetului mare de la picior, se recomanda vizita din timp in cabinetul medicului ortoped.

 

Text: Alexandra Lupu