Uleiul de porumb este cel mai des intalnit in margarina. Are o aroma subtila, lucru care il face potrivit pentru prepararea mancarurilor sau prajiturilor atunci cand nu vrem ca acestea sa capete o aroma specifica de la ulei. Are un nivel scazut de grasimi saturate si mononesaturate si este potrvit pentru gatit la temperaturi medii.
Uleiul de masline este mai bogat in antioxidanti si in grasimi mononesaturate, lucru care il recomanda pentru reducerea riscului aparitiei bolilor de inima. Uleiul de masline are o aroma destul de puternica, asa ca nu este recomandat pentru prepararea deserturilor, fiind potrivit in general pentru salate si pentru alte preparate cu specific mediteraneean. De asemenea, nu este recomandat pentru prajit.
Uleiul de arahide este dulceag si pastreaza o aroma de alune, daca este presat la rece, este bogat in calorii si este potrivit pentru prajit la temperaturi inalte. Contine resveratrol, un antioxidant important, si vitamina E, fiind considerat unul dintre cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit. Este folosit in special in bucataria asiatica.
Uleiul de susan este unul dintre cele mai aromate uleiuri, cu un parfum distinct si o aroma dulceaga de susan, obtinuta prin prajirea semintelor. Uleiul de susan este folosit in prepararea mancarurilor orientale, dar nu este bun pentru prajit. In schimb, se adauga peste mancare inainte de a fi servita si este un bun ingredient pentru sosuri si dressinguri.
Uleiul de canola este obtinut din seminte de rapita modificate genetic, pentru a putea fi potrivite pentru consumul uman. Este sarac in grasimi saturate si bogat in omega 3. Este potrivit pentru prajituri, sosuri si prajit la temperaturi medii.
Uleiul de avocado este obtinut prin presarea samburilor de avocado, are o aroma subtila de nuci si contine grasimi mononesaturate in proportie de peste 50%, ceea ce il face bun pentru persoanele care au probleme cardio-vasculare. Poate fi folosit pentru prajit si este perfect pentru prepararea pestelui, a puiului dar si pentru salate.
Uleiul de floarea soarelui este probabil cel mai des folosit ulei pentru gatit la noi in tara, poate tocmai pentru ca are un gust aproape insesizabil, poate fi folosit pentru cam toate tipurile de mancaruri si este perfect pentru prajit la temperaturi inalte.
Uleiul de soia este folosit in majoritatea preparatelor din comert. Contine antioxidanti naturali, poate fi folosit pentru prajit si pentru prepararea unei game largi de mancaruri.
Uleiul de palmier are un continut bogat de grasimi saturate si are un punct de topire mai mare decat uleiul de masline, cel de porumb sau cel de canola. Este potrivit pentru prajit la temperaturi inalte si merge foarte bine in combinatie cu peste sau cartofi. In general, uleiul de palmier este gros si rosiatic, dar isi pierde culoarea cand se incalzeste. Fiind bogat in grasimi saturate, este o alegere buna pentru prepararea deserturilor pentru ca le ajuta sa ramana fragede mai mult timp. Uleiul de palmier este totusi controversat si poate fi daunator atunci cand este procesat. Uleiul de palmier nerafinat insa este bogat in antioxidanti, vitamina A si minerale.
Acum ca stiti ce tip de ulei sa alegeti, nu uitati sa il pastrati in locuri intunecate in uscate si sa nu-l refolositi la prajit.
Text: Bianca Badescu