Prazul contine flavonoizi care s-au dovedit a fi foarte utili in protejarea vaselor de sange. Acidul folic, de asemenea prezent in praz, pastreaza nivelul de homocisteina in limite normale.
In exces, aceasta substanta constituie un factor de risc pentru multe afectiuni cardiovasculare. Polifenolii sunt alti nutrienti care se gasesc in praz. Acestia protejeaza vasele de sange si celulele sanguine de deteriorarea provocata de substantele oxidante.
Prazul contine allyl-sulfide, substante capabile sa modifice anumite procese asociate cu cresterea tumorilor maligne. De aceea, consumul de praz (si de alimente din aceeasi familie cu el) poate juca un rol important in prevenirea unor anumite tipuri de cancer.
Prazul contine putine calorii, de aceea poate fi folosit cu succes in obtinerea sau pastrarea unei greutati normale. Prazul poate oferi savoarea de care are nevoie mancarea fara a adauga unt sau alte sosuri grase, neindicate atunci cand vrem sa scapam de kilogramele in plus.
Gratie continutului de polifenoli si flavonoizi, prazul protejeaza impotriva afectiunilor inflamatorii precum: diabet, obezitate, artrita reumatoida.
Prazul este o sursa buna de vitamine – C, B6 si K – si de minerale – mangan si fier. Vitamica C este utila in vindecarea ranilor si formarea colagenului. Vitamina B6 este importanta in utilizarea eficienta a energiei. Vitamina K ajuta la coagularea sangelui si la metabolizarea tesuturilor. Manganul functioneaza ca si coenzima pentru multe procese chimice din organism, iar fierul ajuta la formarea hemoglobinei.
Precautii: Prazul contine oxalati, substante care, in exces, pot cauza probleme de sanatate. De aceea, persoanele cu probleme netratate la colecist sau la rinichi ar trebui sa evite prazul.