Orice femeie care a trecut printr-o despartire grea s-a refugiat in dulciuri, crezand ca astfel va depasi mai usor durerea. Multi nutritionisti considera insa ca linistea sufleteasca nu se regaseste in dulciuri, din contra, acesta fiind motivul pentru care multi oameni ajung la stadii avansate de obezitate. Cu toate acestea, lasand deoparte kilogramele in plus, oamenii de stiinta sunt de parere ca acizii grasi din inghetata iti pot alina putin din suferinta.
O echipa de cercetatori condusa de dr. Van Lukas Oudenhove de la Universitatea din Leuven, Belgia, a folosit scanari RMN pentru a evalua impactul emotional atunci cand grasimile sunt digerate de organism.
Echipa de cercetatori a recrutat 12 voluntari sanatosi, cu o greutate corporala normala, si a scanat undele cerebrale ale acestora, aratandu-le o serie de imagini triste sau neutre. Au introdus apoi fie acizi grasi, fie ser fiziologic in stomacurile acestora, fara a-i informa in prealabil. Cu toate acestea, nivelul de tristete in randul voluntarilor care au consumat acizi grasi a fost cu 50% mai mic, comparativ cu nivelul celor care au primit ser fiziologic. “Consumul de grasimi pare sa ne faca mai putin vulnerabili la emotiile triste”, a spus dr. Oudenhove. Constatarile oamenilor de stiinta ar putea avea implicatii importante pentru persoanele cu obezitate, tulburari de alimentatie si depresie. Cu toate acestea, s-a scris în Journal of Clinical Investigation ca un studiu important ca acesta ar trebui sa recruteze o gama mai larga de participanti.
Text: Andreea Popescu