Postul Pastelui sau Postul Mare este considerat cel mai important post de peste an, dureaza 7 saptamani si este clasificat ca fiind cel mai aspru si mai riguros dintre toate celelalte. Desi este vazut de multe persoane ca o perioada de detoxifiere a organismului, postul inseamna mult mai mult de atat, fiind o perioada de intoarcere la credinta si la divinitate. Postul simbolizeaza patimile Mantuitorului, iar un post complet presupune o curatare atat a trupului, cat si a sufletului si a mintii.
Cum postim corect pentru Paste?
Din punct de vedere alimentar, postul Pastelui este cel mai restrictiv, astfel ca, pe langa renuntarea completa la produsele de origine animala si la bauturile alcoolice, regula de baza in toate posturile de peste an, in Saptamana Luminata si in Saptamana Mare, prima si ultima saptamana de dinaintea Pastelui, se interzice consumul urzicilor si al otetului. Explicatia vine din faptul ca Domnul Iisus a fost batut cu urzici si, aflat pe cruce, I s-a dat sa bea otet in loc de apa. De asemenea, untdelemnul este interzis in acest post, iar legumele, semintele sau verdeturile trebuie sa fie consumate mai mult fierte sau crude. Zilele in care se face dezlegare la untdelemn si la vin sunt foarte putine ca numar fata de alte posturi de peste an, iar peste se poate manca doar in doua zile: de Buna Vestire si de Florii. Totodata, este postul in care se ajuneaza cel mai des, adica nu se bea apa si nu se mananca nimic de la rasaritul si pana la apusul soarelui, Vinerea Mare fiind una dintre zilele in care toti credinciosii sunt indemnati sa tina post negru.
Postul, veche metoda de detoxifiere
Inca din cele mai vechi timpuri, postul a fost considerat o curatire a trupului, cu toate ca pe atunci nu se cunostea termenul de detoxifiere. Eliminarea grasimilor si a proteinelor de origine animala din alimentatie forteaza organismul sa recurga la propriile-i rezerve pentru a crea energie. Totodata, stomacul primeste hrana mai usoara, o metabolizeaza mai repede si astfel isi micsoreaza capacitatea, consecinta benefica pentru persoanele care-si doresc sa slabeasca. Ficatul si rinichii, alte doua organe implicate in procesul de detoxifiere, vor functiona la capacitate maxima, activitatea lor nemaifiind ingreunata de substantele nocive din alimentatie. De asemenea, un alt avantaj al perioadei de post este faptul ca limfa si pielea se vor curata de toxine, iar organismul va fi automat mai revigorat si incarcat de energie.
Postul, reintoarcerea la sacralitate
Asa cum spuneam si mai sus, postul nu inseamna doar abstinenta alimentara, ci si renuntarea la anumite placeri ale vietii si ghidarea sufletului catre adevaratele valori morale si spirituale. Postul corect se traduce prin eliminarea gandurilor negative, a rautatilor, a criticilor si judecatilor la adresa semenilor, postul inseamna iertare, ingaduinta, compasiune, fapte bune, ingenunchiere in fata Domnului si in fata creatiei Sale. Postul Pastelui are cel mai puternic impact emotional dintre toate posturile de peste an. Acum, apropierea de Divinitate este mult inlesnita de slujbele, numite denii, care se tin cu precadere in Saptamana Mare si care ajuta credinciosii sa-si deschida mai mult sufletul in fata tainelor sacre ale bisericii. Spovedania, adica marturisirea pacatelor, urmata de impartasanie, rasplatirea cu trupul si sangele sfant, dar si primirea Luminii Invierii sunt momente in care contopirea cu Dumnezeu este mai puternica ca niciodata.
Text: Madalina Manole