Dr. Max Gerson (1881-1959) a fost unul dintre pionierii terapiilor prin post, fiind convins, din experienta personala si a miilor de bolnavi pe care i-a vindecat, ca intoxicarea organismului este principala cauza a bolilor si mai ales a bolilor grave si incurabile.
“Nu exista boala, ci numai trup intoxicat”, spunea adeseori dr. Gerson. El a descoperit ca postul si dieta crudivora si cu sucuri de legume si fructe nu numai ca vindeca o anumita boala, dar si restabilesc puterea autotamaduitoare a organismului, dandu-i posibilitatea de a se vindeca de migrene, lupus, tuberculoza, cancer etc.
La clinica sa din San Diego-SUA, a tratat prin post mii de cazuri de cancer in faza terminala (trimisi de medici acasa, sa moara), cu rezultate extraordinare. In 1946, a prezentat, in fata Congresului SUA, cazuri de cancer rezolvate cu terapia prin post, sperand sa obtina fonduri pentru cercetare si continuarea terapiei. Din pacate, lobby-ul industriei de medicamente a fost mai puternic si legea care ar fi sustinut aceste terapii a fost respinsa cu numai 4 voturi in plus.
Practica terapeutica a Dr. Gerson, in special in cazurile de cancer, consta in urmatoarele:
1. Detoxifierea rapida si cat mai intensa a intregului organism (baza terapiei).
2. Sprijinirea refacerii functiilor metabolice din interiorul si exteriorul tractului digestiv.
3. Posibilitatea digestiei maselor si a celulelor tumorale neoplazice, prin intermediul fluxului sanguin purificat, absorbtia si eliminarea acestora.
4. Refacerea distrugerilor canceroase si recuperarea organelor vitale, mai ales a ficatului.
5. Daca ficatul si tractul digestiv nu se pot reface in intregime, este necesara continuarea dietei, complet sau partial, pentru a preveni pe cat posibil recaderile.
Cea mai importanta parte a terapiei consta in detoxifierea intensa a intregului organism. Aceasta se realizeaza prin aplicarea frecventa a unor clisme cu cafea, 4-6 pe zi sau chiar din 4 in 4 ore. In acelasi timp, din 2 in 2 zile, se face un tratament cu ulei de ricin, care consta din administrarea a 2 linguri de ricin oral, impreuna cu o ceasca de cafea indulcita cu zahar neprelucrat (melasa), urmata la 5 ore de o clisma cu ulei de ricin.
Din ora in ora se bea suc de legume si fructe astfel: 4 pahare de suc de mere+morcovi si 4 pahare de suc de frunze verzi (in total 2 litri de sucuri), neaparat proaspat stoarse intr-o presa metalica, deoarece storcatoarele centrifugale ar distruge enzimele ultrasensibile, datorita campurilor electromagnetice care apar la turatiile inalte ale rotorului.
De ce considera extraordinar Dr. Gerson efectul clismelor cu cafea? Pentru ca, asa cum au demonstrat cei din echipa de medici de la Universitatea Minnesota, Sectia Patologie, Minneapolis, SUA, prin clismele cu cafea se stimuleaza un intreg sistem enzimatic din ficat – GLUTATION-S-TRANSFERAZA – care este capabil sa elimine din torentul sanguin o mare varietate de radicali liberi (sub forma de electroliti), care lezeaza membranele celulare, producand perturbari ale metabolismului celular. Clisma cu cafea stimuleaza aceste enzime cu o crestere enorma de 700%. Glautation-S-Transferaza leaga bilirubina si glucuronizii sai, facand posibila eliminarea acestora din hepatocite. Ea blocheaza si detoxifica carcinogenii, care necesita fie un proces de oxidare, fie unul de reducere. La stimularea acestui sistem enzimatic se adauga si teobromina, teofilina si cofeina din cafea, avand si efect dilatator al vaselor sanguine, relaxarea musculaturii netede, pe langa cresterea fluxului biliar. Cercetari asupra mecanismelor declansate de clismele cu cafea au fost efectuate si in Europa – Dr. med Peter Lechner-Gratz, Austria, Dr. med Barbara Krischker – Bad Kissinger, Germania.
Pentru persoanele care prezinta o puternica dereglare a sistemului neurovegetativ, care nu suporta clismele cu cafea, sau pentru cele cu intoleranta, Institutul Gerson recomanda clismele cu musetel + 1-2 fiole cofeina sau musetel + galbenele + tataneasa, cu sau fara cofeina. Initial, in terapia Dr. Gerson pentru cancer, se folosea si suc proaspat de vitel, pentru ca atunci se mai gaseau vitei crescuti natural (fara hormoni si antibiotice). In prezent, sucul de ficat de vitel a fost inlocuit cu sucul de morcovi “bio”. Dupa o perioada de aproximativ 6 saptamani (in functie de pacient si boala), se introduc in dieta fructe si legume rase, salate din frunze proaspete, legume fierte in coaja, inabusite, supa lui Hipocrate, cartofi si faina de ovaz, paine de secara fara sare. Dupa alte 6-7 saptamani, se pot adauga si proteinele animale sub forma branzei de vaci proaspete, casului proaspat degresat, iaurtului din lapte degresat, laptelui batut din lapte degresat.
Prin acest regim, sodiul se extrage cat mai mult posibil din tesuturi si acestea trebuie imbogatite cu potasiu.
In perioada de revenire si ulterior sunt total interzise: tutunul, sarea, alcoolul, cafeaua, cacao, ceaiul negru, condimentele puternice, zaharul alb si toate dulciurile, smantana, nucile, ciupercile, muraturile, castravetii, fructele de padure, capsunele, toate alimentele conservate, mazarea, fasolea, lintea, alimentele congelate, legumele afumate sau sarate, sucurile din comert, toate grasimile, vopselele de par.
In primele luni, sunt interzise: carnea, pestele, ouale, branza, untul.
Durata totala a curei se poate intinde pana la 1-1,5 ani (12-18 luni). Este foarte important sprijinul si intelegerea familiei. In aceasta perioada, pacientul sta acasa, face plimbari in aer liber, exercitii de respiratie.
S-a observat, inclusiv in clinicile Gerson, ca pacientii cu credinta, care practicau zilnic rugaciunea, au suportat mai usor terapia si si-au revenit mai repede.
Text: Alina Lupa