Femeia fatala, cea care fascineaza barbatii si intriga alte femei, femeia care nu poate trece neobservata si a carei amintire ramane pentru totdeauna imprimata in mintea celor care au vazut-o macar o data… cine este ea?
Cele mai cunoscute femei fatale: de la Eva la Mata Hari
Daca ar fi sa definim pe scurt femeia fatala, am putea spune ca este acea femeie carismatica, misterioasa, irezistibil de atragatoare, de care barbatii se indragostesc chiar daca iubirea pentru ea ii poate atage in situatii periculoase sau chiar ii poate distruge. Femeia fatala a fost imaginata diferit in diverse culturi; un lucru este insa stabil in portretul ei si anume pericolul pe care il poarta cu ea aceasta femeie. Pana la urma, nu trebuie sa uitam ca femeia fatala inseamna de fapt femeia mortala.
Putem spune ca insasi prima femeie, Eva, a fost o femeie fatala, daca ar fi sa ne gandim ca dragostea fata de ea si increderea pe care Adam i-a acordat-o au dus la caderea lui in pacat si la alungarea lui din Rai. In mitologie, sirenele, ale caror mreje duceau navigatorii la pierzanie, au fost tot un fel de femei fatale. La fel si Meduza. Daca ar fi sa vorbim de un personaj istoric, cu siguranta ca Mata Hari, curtezana si dansatoarea exotica care a devenit spion, ar primi titlul de femeie fatala fara doar si poate. La fel si Lucrezia Borgia, fiica Papei Alexandru al VI-lea, cunoscuta pentru frumusetea ei, dar si pentru implicarea in planurile machiavelice ale familiei sale, in slujba carora isi punea atat sexualitatea, cat si cunostintele despre otravuri. Sa nu uitam nici de femeia fatala mioritica, frumoasa Zaraza, despre a carei existenta nu se stie insa cat este mit si cat este realitate.
Misterul si fascinatia care duc barbatii la pierzanie
Prin insasi fiinta ei, femeia fatala reprezinta un atac direct la reprezentarea traditionala a femeii, ca nucleu al familiei. Femeia fatala nu este nici o sotie devotata si nici o mama iubitoare, refuzand sa joace rolurile care ii sunt impuse de societate. Ea isi foloseste puterea de atractie, sexualitatea si inteligenta pentru a-si castiga independenta si pentru a obtine puterea. Armele sale sunt ascunse, eluzive. O femeie fatala este un atac la patriarhat si reuseste sa-si deposedeze victimele (barbati) de valori, de moralitate, de bani, de prieteni, de putere, practic de toate lucrurile la care acestia tin. De multe ori, barbatii care se indragostesc de aceste femei ajung sa experimenteze disperarea si umilinta in incercarea lor de a le obtine atentia si dragostea.
Femeia fatala din filme
In cinematografie, la fel ca si in literatura, au existat numeroase portretizari ale femeii fatale. Acestea au fascinat publicul pe marile ecrane inca de pe vremea filmelor mute. Prima femeie fatala a cinematografiei este considerata Theda Bara, care a jucat pe rand rolul Cleopatrei, al lui Carmen, Salomeea sau al contesei du Barry. Apoi le putem enumera pe Marlene Dietrich, Greta Garbo, Louise Glaum, Jean Harlow, Brigitte Bardot, Anita Ekberg, Ava Gardner, cu a lor piele alba si ochi puternic conturati cu dermatograf negru, care au intruchipat pe rand, in trecut, femeia fatala in cinematografie. Printre femeile fatale moderne le amintim pe Angelina Jolie (”Salt”, ”Tomb Raider”), Monica Bellucci (”Malena”), Catherine Zeta-Jones (”Masca lui Zorro”, ”Entrapment”), Salma Hayek (”Desperado”, ”Frida”) sau Penelope Cruz. In timp ce barbatii care isi exercita puterea asemanator femeilor fatale sunt considerati eroi si apar ca figuri luminoase marile ecrane, acestea sunt intruchipate intr-o maniera mai degraba intunecata, ca anti-eroine. Femeile fatale apar de obicei in filme noir sau in filme pline de intrigi si situatii periculoase, probabil din cauza puterii lor, perceputa ca fiind aproape supranaturala, si a misterului care le invaluie.
Fascinanta, eleganta, senzuala, misterioasa, puternica… o femeie nu este insa cu adevarat fatala daca nu este inconjurata de barbati care se pierd in farmecul ei si care si-ar da viata pentru ea. Si bineinteles, fara dezastrul romantic care o insoteste. Nu orice femeie poate fi una fatala, la fel cum niciun barbat nu poate fi un Don Juan. Dar dincolo de femeile fatale din mitologie, literatura sau cinematografie, cu siguranta ca exista in viata reala adevarate femei fatale, despre care nu o sa stim niciodata.
Text: Bianca Badescu