Poarta-te cum trebuie cu hainele tale!

shutterstock_73902004Noi, femeile, stim cel mai bine ce inseamna o garderoba complexa, avem piese vestimentare pe care pur si simplu le iubim si pe care am dori sa le purtam la nesfarsit. Totusi, daca nu avem grija de hainele din dulapul nostru asa cum ar trebui, ele se vor deteriora, si nu numai ca vom pierde obiectele dragi din garderoba, dar si banii cheltuiti.

Pentru ca hainele sa fie pastrate asa cum trebuie, indicat ar fi sa citesti instructiunile de pe etichetele produselor de imbracaminte si sa incerci sa le respecti intocmai, pentru ca acestea sa nu intre la apa, sa nu se decoloreze sau sa sufere alte schimbari.

 

Cateva trucuri

Desi pe unele haine vei intalni instructiuni conform carora ele trebuie duse numai la curatatorie, acestea ar putea fi, de asemenea, spalate la mana cu un sapun special cu o formula usoara si lasate apoi sa se usuce intr-un spatiu deschis unde patrunde aerul curat. Una dintre regulile de baza este sa nu speli niciodata rufele colorate cu cele albe, iar rufele colorate care sunt noi este bine ca, atunci cand le speli pentru prima data, sa le speli individual. Hainele delicate pot fi introduse in saculeti speciali pentru a nu se largi. Niciodata nu trebuie sa torni detergent sau inalbitor direct pe haine sau direct in cuva masinii de spalat. Acestea trebuie puse in recipientul special destinat si trebuie, mai intai, diluate.

 

Cat de des trebuie sa speli hainele?

Aici poate aparea cumva o contradictie, pentru ca, intr-adevar, atunci cand hainele sunt spalate mult prea des se pot deteriora, isi pot pierde din frumusetea culorilor. Exista haine care pot fi purtate de 2-3 ori inainte de a fi spalate, precum blugii, de exemplu, insa exista si obiecte vestimentare care nu pot fi purtate decat o singura data, cum este lenjeria intima. Nu trebuie totusi sa exagerezi cu spalatul foarte des al hainelor. O pereche de pantaloni poate fi purtata de 2-3 ori, la fel si obiectele precum fularele sau esarfele, fustele. Cand vorbim insa despre maiouri, bluze, rochii, acestea nu pot fi purtate decat o singura data.

 

Important este si modul in care usuci rufele, pentru ca acestea sa fie cat mai usor de calcat. Rochiile, camasile, puloverele desfacute ar trebui uscate pe umerase astfel incat sa nu fie foarte sifonate. Ele trebuie bine scuturate si aranjate. Atunci cand speli hainele, inchide-le fermoarele pentru a nu se agata de alte rufe, pentru a nu se rupe. Daca observi o gaura oricat de mica la o haina, repar-o pentru ca ea se poate extinde. Ar mai trebui sa stii, de asemenea, ca masinile de spalat cu incarcare frontala sunt mult mai blande cu hainele.

 

Nu uita de nasturi!

De obicei, atunci cand iti achizitionezi o camasa sau o bluza cu nasturi, vei primi si unul de rezerva. Pastreaza-l, depoziteaza-i pe toti intr-un borcan pentru ca este posibil sa ai nevoie de ei. Niciodata nu poti sti cand iti pierzi un nasture si nu mai poti purta bluza preferata. Si nu uita: atunci cand calci hainele, trebuie sa fii atenta la temperatura pe care o alegi si la tipul de tesatura.

 

Text: Ruxandra Raica