Pneumonia: cauze si remedii

 shutterstock_79926865Pneumonia este o boala infectioasa, de obicei o infectie virala sau bacteriana care afecteaza plamanii. Este o boala foarte grava care poate afecta pe oricine, uneori fiind mult mai periculoasa daca pacientul nu este tratat corect sau este mai sensibil, cum ar fi copiii, persoanele in varsta, diabeticii sau persoanele care sufera de inima sau de boli pulmonare cronice.

Cazurile de pneumonie cresc in perioada iernii si sunt mult mai frecvente in cazul fumatorilor.

   Pneumonia este, de asemenea, una din cauzele principale ale mortalitatii infantile: in fiecare an, 1,6 milioane de copii din intreaga lume mor din cauza acestei boli, mai mult decat suma totala a deceselor cauzate de SIDA, malarie sau rujeola.

   Principalele simptome sunt: tuse, respiratie suieratoare, febra, dureri in piept si oboseala.

Tratamentul depinde de cauza care a provocat pneumonia. Daca aceasta este provocata de o bacterie, tratamentul va consta in antibiotice, caz in care este foarte important sa urmati recomandarile medicului dumneavoastra, chiar daca va simtiti mai bine dupa cateva zile. Daca pneumonia este cauzata de un virus, terapia trateaza simptomele scazand febra, de exemplu cu paracetamol sau ibuprofen.

Iata cateva sfaturi utile in prevenirea pneumoniei: spalati-va bine pe maini, evitati contactul cu persoanele infectate si renuntati la fumat. Un lucru important in prevenire este vaccinarea impotriva gripei (o posibila cauza indirecta de pneumonie).

Boala afecteaza in principal persoanele in varsta sau foarte tinere. Pneumonia poate fi periculoasa pentru acest tip de pacienti datorita fragilitatii lor, fiind necesara internarea in majoritatea cazurilor. Pentru un pacient normal, pneumonia poate fi tratata la domiciliu, iar boala de obicei dureaza cam doua-trei saptamani.

   Contaminarea poate aparea in locuri publice ca: scoli, spitale sau locul de munca. Asa cum se intampla intotdeauna, in cazul pneumoniei ca si in cazurile diferitelor boli infectioase, este recomandabil sa se ia masuri preventive.

Anumiti factori pot agrava si incuraja dezvoltarea pneumoniei, deoarece intrarea virusilor si bacteriilor in plamani este mai usoara daca suferiti de: raceala, bronsita, gripa, pojar, astm,  boala cardiaca, SIDA, cancer (pulmonar, de exemplu), diabet. In plus, se crede ca, in perioada iernii, numarul cazurilor de pneumonie poate creste cu 30%.

   Diagnosticul de pneumonie, intotdeauna pus de catre medic, se bazeaza pe o examinare clinica/simptome fizice si eventual pe o radiografie la plamani sau teste de sange. Prin intermediul acestora, medicul isi poate forma o idee despre severitatea bolii si astfel va stabili cel mai bun tratament pentru pacient.

   Complicatiile pot fi numeroase, iar in unele cazuri pot duce la moartea pacientului. Prin urmare, este necesar a se lua in serios aceasta boala, mai ales de catre persoanele mai fragile. Unele complicatii ale pneumoniei pot include: septicemia, abces pulmonar, lichid intre plamani si piept, meningita, infectie a inimii si a tesuturilor din jur.

Cu toate acestea, exista unele plante care pot ajuta la finalizarea tratamentului, in special pentru tuse. Iata cateva plante cu proprietati expectorante:

Eucaliptul: planta care se gaseste sub forma de ceaiuri, picaturi, sirop sau ulei esential.

Iedera: planta cu actiune expectoranta, vanduta sub forma de medicamente (nu preparati singuri remedii facute din aceasta planta).

Cimbrul: planta cu o puternica actiune dezinfectanta, care se gaseste in special sub forma de sirop, ceai sau ulei esential.

Ca in mai toate bolile infectioase este recomandata odihna, pacientii au nevoie de multa energie pentru a putea lupta impotriva agentilor infectiosi.

   Consumarea de lichide are un efect benefic in special in cazurile de pneumonie virala, favorizand o dilutie a virusului, permitand eliminarea lui intr-un mod mai usor.

Nu fumati.

 

Text: Adelina Gruia