Planuri inainte de concediu

planuri_inainte_de_concediu_sursa_shutterstockE iulie, vara, soare, cald… deja toti avem „AMR”-ul in minte si numaram zilele care Au Mai Ramas pana la plecarea in concediul pe care l-am asteptat atat de mult.
 
Productivitatea si eficienta sunt destul de scazute, mai toti angajatii stau din ce in ce mai mult pe net si cauta informatii suplimentare despre locurile in care merg in concediu,  fac schimb de retete de slabire ca sa arate bine in costumul de baie. Acum e perioada in care mai toti ne facem din ce in ce mai des TO DO LIST cu activitatile nerezolvate, astfel incat sa plecam linistiti in vacanta.

Planificarea mea defectuoasa ii poate afecta pe ceilalti
Incercam sa ne organizam cat mai bine pe ultima suta de metri, mai bine decat am facut-o pana acum. Ne planificam activitatile si sarcinile corespondent cu timpul si resursele disponibile. Si asta pentru ca realizam ca modul in care ne planificam munca are un impact mare asupra celor cu care lucram – pozitiv sau negativ – colegi, sefi, furnizori si clienti deopotriva. Acesta este momentul in care, de obicei, ne vedem in situatia de a ne evalua foarte strict timpul si sarcinile pe care le mai avem de rezolvat. Acum parca ni se pare, mai mult decat alte dati, ca sunt prea multe sarcini pentru timpul pe care il avem. Si ceasul ticaie grabit spre marea eliberare din concediu. Insa, fiecare individ are la dispozitie, zi de zi, la fel de mult timp ca si ceilalti. Orice deosebire provine din modul in care il exploatam.

Prioritizare si planificare. Care sunt beneficiile?
Cea mai buna cale pentru a nu ne lasa dominati de timp e sa prioritizam si sa planificam. Astfel incat:
–  vom economisi timp
–  vom economisi resurse
–  vom controla directia lucrurilor
–  vom avea privirea de ansamblu
–  vom optimiza relatiile cu ceilalti

Axa organizarii: Importanta si apoi urgenta

In general, prioritizarea si planificarea reduc sau previn: comportamentul reactiv, situatiile de criza, risipirea resurselor, pierderea oportunitatilor, stresul si anxietatea. Revenind la TO DO LIST, incepem sa bifam pe lista sarcinile pe care le avem de rezolvat intr-o ordine proprie: unii dupa importanta, altii dupa urgenta. Va recomand sa folositi in cea mai mare parte a timpului ca ordine importanta si apoi urgenta. Daca alegeti intotdeauna urgenta, s-ar putea ca sarcinile importante nerezolvate sa devina si urgente.

Pasi pentru organizarea eficienta
Faceti o lista cu toate activitatile pe care ar trebui sa le finalizati pana la plecarea in concediu.
1. Prioritizati-le in functie de importanta si de urgenta.
2. Stabiliti termene limita pentru toate activitatile si respectati-le.
3. Lucrati la sarcinile care cer concentrare maxima atunci cand bioritmul vostru este la cote maxime.
4. Nu amanati acele activitati importante, dar care nu va fac placere. Mai bine – incepeti cu ele ca sa nu va mai ramana in minte ca nerezolvate.
5. Stabiliti momente in care sa nu va deranjeze nimeni (folositi metoda semaforului – desenati o bulina rosie cand nu vreti sa fiti deranjat, iar una verde cand sunteti liber si puteti sa va ajutati si colegii)… la inceput e mai greu, dar ulterior colegii vor fi mai fericiti decat sa ramana ei responsabili de sarcinile voastre cand sunteti plecate in concediu.
6. Faceti lucrurile pe rand si tineti evidenta celor urmatoare.
7. Anuntati-va din timp colegii, colaboratorii ca veti avea o perioada de concediu.

Daca reusiti sa deveniti un adevarat manager al timpului personal, daca reusiti sa rezolvati activitatile restante inainte de concediu, atunci cu siguranta veti pleca linistiti in concediu.

Concediu placut!

Text: Luciana Caciuleanu

HR consultant Ascent Group