Plantele in lupta cu stresul si depresiile

Plantele-in-lupta-cu-stresul-si-depresiileViata noastra nu este mereu asa cum ne-o dorim, simpla si relaxata, ci de multe ori tinde sa ne sufoce cu tot felul de probleme, mai ales in timpuril ae actuale. De aceea, la un moment dat, intreg organismul nostru incepe sa se revolte si stresul ne acapareaza. Mai mult, tot clatinandu-ne intre oboseala si stres, ne putem trezi ca am alunecat pe panta depresiei. Pentru a scapa de aceste probleme sau chiar pentru a le preveni, ne putem lua ca aliati cateva plante de incredere, cum ar fi busuiocul, angelica sau sunatoarea.

Busuiocul – inamicul stresului

Aproximativ 1 din 6 romani sufera de depresie. Atunci cand suntem stresati, glandele suprarenale secreta mai mult cortizol – hormon al stresului. Aceasta reactie de aparare creste riscul multor boli grave. Studiile au demonstrat ca busuiocul poate contracara excesul de cortizol si imbunatati starea de spirit.

Cum il folosim: Douasprezece frunze de busuioc pe zi in loc de guma de mestecat sunt de ajuns pentru a preveni stresul. Ceaiul de busuioc are, de asemenea, efecte pozitive impotriva depresiei si anxietatii. Pentru a-i maximiza efectul, il poti amesteca cu ghimbir sau musetel. O lingurita cu tinctura de busuioc, administrata de 3 ori pe zi, ajuta in tratarea depresiei, nevrozelor, anxietatii si asteniei.

Sunatoarea – folosita pentru alungarea depresiilor

~n trecut, sunatoarea se folosea în medicina traditionala in tratamentul ulcerului, isteriei si depresiilor. Este intalnita in mai toate zonele tarii si infloreste din iunie pana in septembrie. Acum, rolul sau benefic asupra stresului si depresiilor este bine cunoscut peste tot.

Cum o folosim: Sub forma de tinctura, o lingurita de 3 ori pe zi este eficienta in tratarea bolilor nervoase sau a asteniei insotita de insomnie. Ceaiul de sunatoare (cate 2-3 cani/zi) ne poate ajuta, de asemenea, sa ne relaxam, fiind un foarte bun anxiolitic.

Angelica – ajutorul îngerilor

Angelica este o planta ce provine din Siria si care in traditia populara conferea protectie impotriva vrajilor si a spiritelor rele. Este cunoscuta si ca planta celor 7 arhangheli sau iarba celor 7 ingeri si era folosita in trecut pentru tratarea bolilor psihice, a ciumei sau pentru purificarea sangelui. Alaturi de busuioc, se considera ca angelica purifica sufletul si ca putea fi culeasa numai de oamenii buni, cu sufletul curat. Are rol de stimulator cerebral, ajuta la calmarea sistemului nervos si creste rezistenta fizica si psihica.

Cum o folosim: Sub forma de tinctura, o lingurita de 3 ori pe zi (pe stomacul gol) sau sub forma de infuzie, preparata din 5 g de planta si 250 ml de apa clocotita.

Ienup?rul – pentru relaxare ?i diminuarea anxiet??ii

Ienuparul este cunoscut pentru proprietatile sale relaxante si este util in reducerea anxietatii, a insomniilor si depresiilor. De asemenea, se crede ca ienuparul ajuta la intarirea corpului si la eliminarea energiilor negative. Fructele sale, care se usuca sau din care se extrage ulei, sunt cele folosite in terapie

Cum il folosim: sub forma de tinctura sau sub forma de pulbere; de asemenea, putem bea zilnic cate 3 cani de infuzie preparata din 2 lingurite cu boabe zdrobite, adaugate la 250 ml de apa clocotita.

 

Text: Bianca Badescu