Ficatul este un organ vital pentru o stare generala buna de sanatate. Functia principala a ficatului este de a secreta bila, un lichid cu gust amar, galben-verzui, care este depozitat in vezica biliara. In aceeasi masura, ficatul contribuie la o mai buna digestie a grasimilor si regleaza nivelul zaharului din sange.
Si tot ficatul este organul care ajuta la eliminarea toxinelor din organism. In anumite conditii cum ar fi ciroza sau hepatita, sau ca urmare a poluarii mediului inconjurator, a consumului de alimente procesate, ficatul devine coplesit de toxine. Tocmai de aceea, uneori ficatul are nevoie de ajutor, asa ca ti-am pregatit mai jos o lista cu cateva plante medicinale benefice pentru ficat si pentru functiile acestuia.
Planta medicinala numita armurariu
Ingredientul principal din armurariu se numeste silimarina. Acest compus protejeaza ficatul prin inhibarea substantelor daunatoare care conduc la deteriorarea celulelor hepatice. Silimarina stimuleaza, de asemenea, regenerarea acestora. Armurariul este o planta medicinala denumita si „salvatorul ficatului”. Stimuleaza activitatea ficatului si ajuta la refacerea lui.
Papadia, remediu pentru ficat
In fiecare primavara, natura este o adevarata farmacie in ceea ce priveste detoxifierea ficatului. Sigur vei recunoaste papadia cu a sa floare galbena pe care o intalnim cam peste tot in natura. Papadia detine proprietati regenerative in caz de icter, hepatita, indigestie etc. Pentru detoxifierea ficatului alege sa faci un decoct folosind doua lingurite de radacini uscate de papadie sub forma de pulbere la o cana de apa. Se consuma cate o cana de trei ori pe zi.
Cicoarea: planta medicinala pentru ficat
Compusii din florile acestei plante, semintele dar si radacinile ei stimuleaza producerea de bila si ajuta la curatarea ficatului. Cicoarea actioneaza, de asemenea, ca un diuretic usor, prezentand beneficii asupra unui ficat suprasolicitat. In plus, s-a dovedit ca cicoarea reduce continutul de colesterol in caz de ficat gras. Ceaiul de cicoare este cel mai comun mod de a consuma aceasta planta.
Beneficiile consumului de anghinare pentru ficat
Substanta care da plantei medicinale numite anghinare gustul acela amarui poate ajuta, de asemenea, ficatul. Aceasta substanta contribuie la producerea bilei in ficat. In plus, anghinarea consolideaza peretii celulelor hepatice, protejandu-le de daune. Anghinarea reduce nivelul de colesterol.
Turmericul, planta de origine asiatica
Turmericul este o planta de origine asiatica ale carei radacini se folosesc ca si condiment, colorant etc. Turmericul ajuta la regenerarea celulelor hepatice si curata ficatul de toxine, reducand inflamatia acestui organ. In urma unor studii s-a descoperit ca turmericul creste nivelul a doua enzime hepatice care sustin si promoveaza cea de-a doua faza de detoxifiere.
Rozmarinul: planta medicinala si deopotriva condiment
Pe langa faptul ca ne plac cartofii cu rozmarin, compusii biologici activi din aceasta planta stimuleaza ficatul pentru ca acesta sa lucreze mai eficient. Rozmarinul ajuta enzimele hepatice sa elimine toxinele si reduce inflamatia ce poate conduce la aparitia bolilor de ficat.
Text: Ruxandra Raica