Plansul controlat, o noua metoda de adormit copiii

shutterstock_21454267Plansul controlat (tactica prin care parintii isi lasa copiii sa planga) imbunatateste somnul sugarilor si tine depresiile departe de mame, conform unui nou studiu realizat in Melbourne.

Cercetatorii de la Institutul de Cercetare Murdoch pentru copii au analizat comportamentele a 5.970 de copii pana cand acestia au atins varsta de sase ani, copii ai caror parinti au apelat la plansul controlat.

Pentru ca plansul copiilor le cauzeaza, de cele mai multe ori, migrene si depresii mamicilor, savantii au gasit o metoda prin care atat mamele, cat si sugarii sa treaca cu bine peste aceste perioade. Conform rapoartelor recente, se pare ca 25% dintre bebelusi au perioade lungi de plans excesiv si aproape 60% dintre bebelusi inca se trezesc regulat noaptea la varsta de 9 luni.

Tehnicile concepute pentru a invata copiii sa adoarma singuri, inclusiv sa planga in mod controlat, au tinut de modul in care parintii isi culcau copiii. Conform cercetatorilor, parintii au fost nevoiti sa nu isi lase copiii sa adoarma atunci cand acestora le era somn, pentru a-i obosi cat mai mult. O alta tehnica adoptata de catre parinti in studiul amintit mai sus a fost plimbarea sugarului afara, indiferent de anotimp. Mamicile au fost rugate ca, atunci cand cel mic adormea, sa se opreasca din plimbare si sa astepte pana cel mic se trezeste singur.

Rezultatele studiului ce au fost publicate in Jurnalul de Pediatrie au constatat ca, din totalul de mame chestionate, 57% au incercat plansul controlat, 27% au declarat ca au incercat aceasta metoda, insa n-au avut succes, iar 27% au spus ca a functionat pentru una-doua nopti si doar 8% au spus ca plansul controlat a functionat mai mult de o saptamana.

In urma rezultatelor studiului, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca preocuparile legate de potentialele efecte nedovedite pe termen lung asupra sanatatii mintale a copiilor au provocat o dezbatere viguroasa. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au descoperit ca tactica plansului controlat nu are efecte negative asupra  sanatatii mintale si asupra comportamentului la sugari. De asemenea, aceasta procedura nu duce la cresterea nivelului de stres in randul mamicilor, ci dimpotriva.

Autorul studiului si totodata cercetator in cadrul studiului Michell Prutt sfatuieste atat parintii, cat si cadrele medicale sa urmeze aceste tehnici cu incredere, deoarece oamenii de stiinta garanteaza pentru eficacitatea si siguranta lor.

“Principiul de baza care face ca plansul controlat sa functioneze ne ingrijoreaza: cand plansul controlat reuseste sa invete un copil sa adoarma singur este datorita unui proces numit raspunsul infrangerii. In cele din urma, sugarii isi abandoneaza plansetele pentru ca sistemul nervos inchide durerea emotionala si lupta sa caute ajutor, ajungand ca, in final, sa adoarma”.

Tehnica “plansului controlat” a fost amintita de dr. Emmett Holt in cartea lui din 1895, “The Care and Feeding of Children”. Conform cercetatorilor, experimentele lor au fost realizate intocmai dupa aceasta carte. “Pentru ca aceasta metoda sa dea roade, sunt necesare mai multe studii, deoarece, in momentul de fata, ea reprezinta doar o solutie temporara”.

 

Text: Andreea Popescu