Placinta cu dovleac, recomandarea Stelianei Sima

Steliana_SimaNicaieri nu se mananca mai bine ca la tara. Asa ca nimeni nun e poate da o reteta mai buna decat un artist de musica populara.
Steliana Sima ne-a oferit o placinta cu dovleac ca la ea acasa. 
 

Pentru 10 portii:
203 g faina,
169 g unt (margarina),
200 g zahar (100 g farin),
2 oua,
1 g bicarbonat,
1 ml otet,
1 g sare,


10 g zahar vanilat,
1 kg dovleac proaspat,
50 g pesmet,
1 g scortisoara.

Luam untul si-l batem spuma cu 50 g de zahar farin, la care adaugam un ou, sare si zahar vanilat. Continuam baterea pana cand compozitia devine o crema.
Adaugam bicarbonatul dizolvat in otet si faina amestecind usor pana ce se incorporeaza toata cantitatea. Aluatul pe care il obtinem il lasam la rece 30 minute.
Dovleacul dat prin razatoarea se inabusa in margarina 10 minute. Adaugam 50 ml apa si continuam inabusirea inca 20 minute. Cand s-a inmuiat luam de pe foc si lasam la racit.
Punem 100 g de zahar, scortisoara, zahar vanilat si 20 g de pesmet. Amestecam pana obtinem o compozitie uniforma. Aluatul il impartim in doua bucati egale. Una o intindem pe masa pudrata cu faina, obtinind o foaie cu grosimea de 1 cm, care o punem in tava, perforam cu furculita din loc in loc toata suprafata pentru a nu se bomba la coacere.
Dupa jumatate de ora in cuptor, la temperaturea moderata, lasam sa se raceasca in tava. Dupa racire, pudram cu 15 g pesmet, peste care intindem umplutura in strat uniform si pudram restul de pesmet, apoi asezam a doua foaie, pe care o intindem la fel ca pe prima si perforam cu furculita. Ungem deasupra cu oul ramas si bagam la cuptor la temperaturea moderata 20 minute.
Dupa coacere si racire, portionam in forme diferite, pudram cu zahar farin si asezam pe platou.

 

Text: Mihnea Ratte