Prin proprietatile antimicrobiene, piperul creste calitatea mancarurilor si previne deteriorarea lor. Uleiul esential din piper s-a dovedit inhibitor pentru: Vibrio cholerae, Staphylococcus albus, Clostridium diphthereae, Shigella dysenteriae, Streptomyces faecalis etc.
Piperul s-a dovedit a avea proprietati analgezice si antipiretice; efecte antioxidante; proprietati antimicrobiene.
Piperina, unul dintre ingredientele active ale piperului, are puternice proprietati analgezice si antipiretice, dupa cum au demonstrat numeroasele studii efectuate de-a lungul anilor. Piperina si omologii sai sunt absorbiti prin piele, fiind, prin urmare, capabili sa actioneze atat pe tesutul subcutanat cat si pe nervi si vase sanguine.
Efectele piperului asupra sistemului nervos si asupra organelor sexuale indica proprietati anticonvulsive si vasodilatatoare. Piperul are efecte asupra lactatiei, stimuland productia de lapte.
Uleiul de piper incalzeste pielea si aduce sangele spre suprafata, stimuland circulatia. Atat piperul, cat si piperina ofera protectie ficatului. Studiile efectuate au demonstrat ca piperina reduce peroxidarea lipidelor – proces care cauzeaza productia de radicali liberi care dauneaza tesuturilor. Piperul are, de asemenea, proprietati antioxidante atribuite continutului de tacoferoli si polifenoli.