Pilula de urgenta, salvare sau pericol

contraceptie_de_urgentaPosibilitatea instalarii unei sarcini nedorite este o realitate cu care multe dintre noi ne-am confruntat, cel putin o data in viata. Daca ai uitat sa iei pilula, prezervativul s-a rupt sau pur si simplu ai avut un contact sexual neprotejat in perioada fertila, nu este cazul sa disperi: contraceptia de urgenta poate fi salvarea ta!

Contraceptia de urgenta are ca scop prevenirea unei sarcini nedorite dupa un contact sexual neprotejat. Frecvent utilizat sub denumirea „pilula de a doua zi”, termenul este impropriu folosit, deoarece metoda poate fi aplicata in primele 72 de ore dupa contactul sexual (contraceptia hormonala) sau chiar in primele 5 zile de la „accident” prin inserarea unui sterilet.

 Aceasta a doua varianta, poate fi folosita si in continuare ca metoda contraceptiva.

Pilula hormonala, la dispozitia ta
Metoda hormonala, mult mai des folosita in Romania decit cea a dispozitivului intrauterin (mai costisitoare si mai complicata), ofera doua posibilitati de interventie: pilula combinata (estro-progestativa) sau numai cu progestativ. In ambele cazuri perioada de administrare este de maximum 72 de ore dupa contactul sexual.
Disponibila in mod curent in cabinetele de planificare familiala sau in farmacii, prima doza de pilule hormonale se va adminstra cit mai repede posibil, fara a se depasi limita de timp mentionata, apoi la interval de 12 ore se va lua a doua doza.

Retine insa! Daca in mai putin de patru ore dupa indigestia dozei apar varsaturi, tratamentul va trebui repetat, insa numai dupa consultarea medicului care ti-a prescris pilulele. Nu este indicat sa iei mai multe pilule decit cele recomandate, pentru ca riscul aparitiei sarcinii nu va fi diminuat, iar starea de greata sau voma poate fi accentuata.

Medicul recomanda
Specialistii recomanda contraceptia de urgenta nu numai in cazul unui contact sexual neprotejat sau al unor accidente contraceptive (ruperea prezervativului, expulzia steriletului sau deplasarea diafragmei), dar mai ales in situatia in care actul sexual s-a desfasurat impotriva vointei femeii sau daca persoana a fost vaccinata recent cu virusi vii sau boli contagioase (de exemplu rubeola).
Cu toate acestea, datorita efectelor secundare frecvente precum  greata, varsaturi sau tulburari ale ciclului menstrual, folosirea „pilulei de a doua zi” ca metoda contraceptiva de baza nu este indicata. Mai mult, administarea pilulei este recomantata de maximum doua ori pe an, pe de o parte datorita efectelor secundare amintite si a faptului ca nu te protejeaza contra bolilor cu transmitere sexuala, pe de alta parte datorita eficientei scazute (maximum 80%) comparativ cu alte metode cum sint steriletul, prezervativul sau pilulele (98%).
Nu te baza ca nu vei ramine insarciata in perioada imediat urmatoare tratamentului, pentru ca metoda contraceptiva de urgenta nu ofera protectie ulterioara. De aceea, pacientelor li se ofera consiliere despre folosirea cu regularitate a unei metode sigure de contraceptie. Totodata, daca menstruatia urmatoare intirzie cu peste 14 zile, este cazul sa faci un test de sarcina sau sa te prezinti la medicul specialist.

Situatii in care contraceptia de urgenta este contraindicata
Fiecare femeie e diferita. Datorita riscului unor serioase probleme de sanatate, nu este indicat sa folosesti contraceptia de urgenta daca te afli in una din situatiile urmatoare:

  • • Sarcina este deja instalata;
  • • Ai avut in trecut un atac de cord sau infarct;
  • • Cancer genital, de sin de ficat;
  • • Daca alaptezi sau ai nascut in ultimele sase saptamini;
  • • Suferi de epilepsie, boli cardiovasculare sau de rinichi;
  • • Ai dureri frecvente de cap sau migrene;
  • • Esti hipertensiva sau ai diabet.
Text: Adina Radu
Consultant: Dr. Beatrice Dinulescu
Fundatia Marie Stopes International
Tel. 021 330 25 85
www.mariestopes.ro