Pilates, Qigong, T’ai chi, Yoga

 Exercitiile terapeuticeExista un numar mare de exercitii terapeutice care ajuta la diminuarea anumitor simptome. In acest material vom arunca o privire asupra tehnicilor Pilates, Qigong, T’ai chi si Yoga.

Pilates
Pilates este o serie de exercitii de tip non impact patentate de Joseph Pilates pentru a mari puterea, flexibilitatea, balansul si constiinta interioara. Nascut in Austria in 1880, Pilates a lucrat ca asistent in Anglia in timpul celui de al doilea Razboi Mondial. Exercitiile sale au fost create in mod original pentru ranitii de razboi. El apoi a emigrat in SUA si si-a deschis un studio in New York, unde terapia sa a fost primita cu caldura de dansatori, actori si atleti. Exercitiile sale intareau si imbunatateau muschii fara sa-i mareasca, imbunatateau circulatia si ajutau la supletea corpului.

 

Accentul se punea pe antrenamentul abdomenului si muschilor din spate pentru a stabiliza torsul, astfel oferind corpului o mobilitate mai mare. Pilates a conceput peste 500 de exercitii, odata cu aparatele care ofereau mai multe pozitii fiecarui exercitiu. De aceasta terapie poate beneficia oricine, indiferent de nivelul de fitness pe care il detine.
 
Qigong
Qigong (inseamna a lucra cu/sau exercitii in miscare) este practicat de secole in China si este bazat pe exercitii terapeutice care au fost concepute pentru sanatate si bunastare. Aceasta terapie cuprinde sute de exercitii de respiratii diferite, in miscare sau stand, tehnici mentale si practici de meditatie concepute pentru a mobiliza chi-ul (energia) corpului, marind vitalitatea si flexibilitatea, inducand relaxare si vindecand boli. In China, Qigong-ul este predat in scoli si folosit in clinici si spitale. Oricine il poate practica pentru imbunatatirea sanatatii. Tehnica alunga oboseala, stresul si problemele cu articulatiile.

T’ai chi
T’ai chi (cunoscut si sub numele de t’ai chi ch’uan, care tradus inseamna putere suprema) a fost conceput pentru formele mai “soft” ale qigong. Legenda spune ca totul a pornit de la calugari care nu aveau voie sa poarte arme, dar istoricii au legat aceasta tehnica si de un general in retragere, Chen Wang Ting, care a trait aproximativ acum 400 de ani. Exista mai multe stiluri de t’ai chi cu diferite accente pe pozitiile de miscare si stat, tehnica mainii deschise si folosirea armelor precum sabia. Miscarile sunt in general line si curg; pozitiile pot fi legate intre ele in serii. Majoritatea sunt bazate pe miscari ale animalelor cum ar fi craniul unei pasari in zbor. Cercetarile au aratat ca T’ai chi reduce stresul, mareste flexibilitatea si induce relaxarea. Poate fi practicat de oricine si este in special de ajutor in cazul oboselii sau stresului.

Yoga
Este un cuvant sanscrit ce inseamna uniune. Exercitiile fizice, mentale si spirituale sunt practicate de sute de ani in India pentru sanatate si dezvoltare personala. Inteleptul Patanjali a scris despre 8 tehnici de yoga in secolul al IV-lea. Acestea erau: yamas (codul moral); niyamas (observarea zilnica); asanas (pozitii de exercitii); pranayama (exercitii de respiratie); pratyahara (diminuarea simturilor); dharana (concentrare); dhyana (meditatie); si samadhi (uniunea intre constiinta si spirit). Exercitiile yoga sunt menite sa mareasca flexibilitatea, sa induca relaxare, sa faciliteze vindecarea si sa stimuleze constientul. Exercitiile sunt practicate usor si cu multa grija. Multe din exercitiile asanas sunt denumite dupa forma animalului pe care-l reprezinta, cum ar fi pozitia cobra si pozitia munte. Este important sa inveti metoda corecta pentru fiecare asana pentru a preveni accidentele si pentru a te bucura de beneficiile si avantajele lor.

Diferite sisteme de yoga
– Kundalini pune accentul pe ridicarea puterii kundalini de la baza coloanei vertebrale;
– Tantra lucreaza cu centrii energetici chakra si foloseste uniuni sexuale reale sau vizualizate pentru a stimula puterea kundalini;
– Ashtanga leaga mai multe exercitii asanas pentru a obtine un exercitiu mai dinamic si mai viguros.

Retineti!
Yoga poate fi practicata de oricine dar si pentru aceasta sunt necesare instructiuni ce trebuie respectate pentru siguranta corpului nostru.

Text: Mihnea Ratte