Echilibru perfect, controlul miscarilor si respiratiei, concentrare, precizie… sunt doar cateva dintre principiile unei discipline vechi de un secol. Pilates este mai mult decat o moda, este o metoda care a demonstrat rezultate exceptionale timp indelungat, a ale carei principii sunt permanent monitorizate si modificate, astfel incat sa fie adaptate unei categorii cat mai largi de practicanti.
Cand, cum si de ce
Cu toate ca elementele de baza apropie Pilates de yoga, ei bine, aparitia acestei metode e legata de un singur om, doctorul Joseph Pilates. Scopul sau a fost unul nobil inca din start: un program de recuperare fizica pentru soldatii raniti in Primul Razboi Mondial. Astfel, au fost puse la punct o serie de tehnici pentru sporirea controlului (Pilates si-a denumit el insusi metoda Contrologie) si tonifierea unor muschi cheie, cum ar fi cei ai abdomenului inferior si ai spatelui. La fel de important, Pilates credea in legatura esentiala dintre sanatatea fizica si cea mintala (aceasta din urma precara la soldatii intorsi de pe front). Sustinea ideea unitatii intre minte si materie, pentru ca, fara sa se gandeasca, practicantul sa se miste cu eficienta, gratie si echilibru, dezvoltandu-si puterea si corectandu-si slabiciunile si dezechilibrele.
Principiile de baza
Unul dintre principiile de baza in Pilates se refera la o tehnica speciala a respiratiei menite sa faca sangele sa circule si, practic, sa „trezeasca” fiecare celula a corpului. Si pentru ca sangele sa indeplineasca aceasta misiune trebuie sa fie incarcat cu oxigen, oxigenare care se realizeaza prin inspiratie si expiratie. Pilates vedea in expiratia fortata, cheia inspiratiei totale. Apoi, mentinerea stabilitatii bazinului, a centurii scapulare, pozitia si aliniamentul cervical, activarea musculaturii interne abdominale si a coloanei vertebrale sunt esentiale. Miscarile sunt controlate, lente, astfel incat sa permita izolarea zonei vizate, pentru cele mai bune rezultate. Fiecare miscare Pilates are un scop precis, fiecare detaliu este important pentru reusita exercitiului, atentia cu care se executa miscarile devine cheia.
Sigur si eficient
Pilates nu implica o uzare a articulatiilor, exercitiile sunt special create pentru a fi sigure si eficiente. Spre deosebire de alte metode de antrenament, Pilates inglobeaza o gama larga de tipuri de efort. Se pune mare accent pe contractii speciale, care tonifica musculatura fara sa stimuleze o crestere in volum, concomitent cu reducerea stratului adipos. Este o metoda care poate fi practicata la orice varsta si de catre orice persoana, chiar si de cele cu o stare de sanatate precara, dar numai sub atenta supraveghere a unui instructor certificat.
Beneficiile practicarii Pilates:
- Aplatizarea abdomenului
- Cresterea tonusului muscular la picioare si fese numai dupa cateva saptamani
- Sporirea rezistentei si coordonarii
- ~mbunatatirea posturii
- Remodelarea intregului corp
Acestea fiind spuse, mai ramane un singur lucru: Motiveaza-te si incearca Pilates!
Text: Stefan Stan