Piercing-urile au aparut initial in triburi, ca mai apoi sa devina o moda si sa se extinda in lumea moderna. Nu consideram gaurile fetelor din urechi (cele care se fac aproape imediat dupa nastere) ca fiind piercing, dar pe cele ale baietilor, da. Tot piercing sunt numiti si cerceii care se poarta mai sus de lobul urechii.
Am stat de vorba cu Luciano Caputo, un argentinian cu origini italiane care lucreaza intr-un salon de tatuaje si piercing din centrul Madridului. Primul pierce si l-a pus la varsta de 14 ani, insa acum se pot vedea pe corpul lui numai tatuaje. Ca si in Romania, in Spania varsta majoratului este la 18 ani, deci cei care nu au trecut de pragul maturitatii nu pot sa-si puna un pierce decat cu acordul parintilor. Luciano a insistat insa sa precizeze, chiar si cu acordul parintilor, minorii isi pot face piercing numai in zona fetei, nu si la nivelul buricului sau a zonelor genitale, din cauza procesului de crestere care ar putea fi afectat.
Zone interzise
Se poate face piercing in multe zone ale corpului, insa trebuie stiut ca un cercel pus in locul gresit poate crea grave probleme de sanatate. Luciano ne-a spus ca in salonul in care lucreaza, nu se pun niciodata pierce-uri in zona dintre sprancene pentru ca o infectie ar ajunge imediat si direct la creier. Cu toate acestea, pe strazile capitalei Spaniei, este comun sa vezi tineri cu cercei intre sprancene.
Igiena si materiale folosite
Cele mai importante lucruri intr-un salon de tatuaje si piercing sunt igiena, materialele folosite si experienta persoanei care va introduce un corp strain in pielea ta. Intotdeauna sunt utilizate manusile de unica folosinta, ace de unica folosinta si cercei sterilizati. Legile Uniunii Europene spun ca pe ace trebuie sa fie scris ca sunt fabricate in UE. In general, cerceii sunt fabricati din titaniu sau otel chirurgical, astfel riscul unei infectii este foarte redus. Primul cercel poate fi schimbat dupa minim o luna. Exista cercei din silicon, in special pentru zona buzelor, care nu deranjeaza la contactul cu gingiile sau cu dintii.
Legile si anestezicul
Unele zone alese pentru pierce-uri sunt mult mai dureroase decat altele: spre exemplu in zona organelor genitale sau in limba. Folosirea oricarui anestezic este interzisa prin lege. Desi am intrat in Uniunea Europeana de mai bine de un an, in Romania inca se mai folosesc spray-ul sau crema cu efect de anestezic. Luciano Caputo spune ca anestezicul favorizeaza aparitia unei infectii, de aceea nu ar trebui niciodata folosit.
Riscuri si infectii
Am vorbit despre anestezicul care ar putea favoriza aparitia unei infectii, insa nu numai anestezicul ar fi o problema. Toate instrumentele cat si cercelul trebuie sa fie sterile si oricat de mare ar fi tentatia, locul nu trebuie atins pentru cel putin cateva luni. Daca se doreste schimbarea cercelului, aceasta operatiune ar trebui facuta la un salon, de catre o persoana specializata, si nu acasa. Saloanele recomanda folosirea unei creme aplicate local in primele zile dupa “montarea” pierce-ului, care se poate cumpara de la orice farmacie. In cazul in care apare o infectie, trebuie mers imediat la salonul unde a fost pus pierce-ul sau la doctor.
Inainte de luarea deciziei de a va orienta catre piercing, informati-va. In salonul de tatuaje si piercing vi se pot explica toate riscurile si vi se va raspunde la orice intrebare legata acest subiect.