Oricat as incerca sa las moda deoparte, nu pot. Orice are legatura cu moda, chiar si dorinta noastra de a ne bronza. In timpul Renasterii, femeile cu pielea alba, laptoasa erau considerate ravasitoare, tonul foarte deschis fiind vazut drept semn de apartenenta la viata nobiliara. Din pacate, acest curent a luat sfarsit in anul 1982, odata cu publicarea intrebarii pe prima pagina a revistei Vogue: “A fi sau a nu fi bronzata?”.
12 ani mai tarziu, Marie Claire face referire la intrebarea pusa de revista Vogue, zicand: “Bronzati-va repede”. Istoria continua pana in 1923, cand celebra creatoare de moda Coco Chanel se intoarce bronzata dintr-o croaziera petrecuta in Marea Nordului. De atunci, milioane de femei isi doresc sa imbrace haine care sa le puna in valoarea formele si pielea frumos bronzata! In ciuda tuturor efectelor nocive ale razelor UVA, goana dupa bronz pare de nestavilit.
? Solariul
Avantaje
Bronzarea pielii poate reduce imperfectiunile cum ar fi petele rosii, pigmentarea neuniforma a pielii si poate produce iluzia de reducere a celulitei. In plus, sedintele la solariu au efect antidepresiv si contribuie la eliminarea stresului de zi cu zi si la crearea bunei dispozitii. Anumite boli de piele, cum ar fi psoriazisul sau neurodermatitele, sunt tratate cu succes cu ajutorul razelor ultraviolete din interiorul solariului.
Dezavantaje
Dermatologii dau vina pe lumina prezenta in lampile solariului (atat UVA, cat si UVB), responsabile de aparitia alunitelor si a imbatranirii premature a pielii. In timp, ultravioletele pot afecta, de asemenea, ochii si pot slabi functiile sistemului imunitar, facandu-l astfel vulnerabil la infectii. Cel mai de temut efect este melanomul malign sau cancerul de piele, a carui prima cauza este expunerea prelungita si repetata la radiatiile solare.
? Bronzul organic
Avantaje
Sunt sigura ca o sedinta de bronzare organica te va face sa arati ca proaspat intoarsa dintr-o vacanta exotica. In plus, nu ai de ce sa iti faci griji pentru ca bronzul organic nu dauneaza pielii, nu favorizeaza aparitia ridurilor si nu afecteaza pielea. O sedinta de bronz organic dureaza mai putin decat una de solariu, iar aspectul obtinut este unul natural.
Dezavantaje
Bronzarea organica nu are niciunul din dezavantajele enumerate in cazul solariului. Singurul dezavantaj este ca bronzul obtinut pe aceasta cale dureaza doar 7-9 zile, datorita ciclului de exfoliere al pielii. Asadar nu este crema autobronzanta si nici solariu, iar pretul este pe masura.
? Pilule autobronzante
Avantaje
Protejeaza celulele impotriva efectelor daunatoare ale oxidarii si ale substantelor toxice aflate in mediul inconjurator. In plus, datorita substantelor active, impiedica formarea radacinilor libere care, printre altele, sunt responsabile de imbatranire si de formarea ridurilor.
Dezavantaje
Cu toate ca FDA (Food and drug Association) a aprobat folosirea cantaxantinei ca si colorant alimentar, ea nu este aprobata ca produs autobronzant, deoarece cantitatile necesare pentru obtinerea colorarii pielii sunt mai mari decat in alimente. Daca vrei ca pielea ta sa nu capete o nuanta portocalie, ideal ar fi sa nu incerci acest tratament.
? Bronzarea cu henna
Avantaje
Pudra de henna are ca si compus principal taninul care, pe langa pigmentarea pielii, are si efect de intarire a vaselor sanguine fragile. Lotiunea de bronzare cu henna contine extrase vegetale bogate in vitamine, minerale si oligoelemente cu proprietati de protectie ce contribuie la mentinerea unei bune hidratari a epidermei. Intinderea pe corp este uniforma, fara pete sau dungi, si ofera o stralucire de invidiat pielii.
Dezavantaje
Din pacate, aceasta tehnica trebuie efectuata o data pe saptamana timp de o luna de zile. Tot aici mai pot adauga faptul ca nu pot beneficia de acest tratament persoanele care au pielea iritata, cu probleme, proaspat epilata, persoanele cu boli de piele sau persoanele care au aplicat crema pe corp inainte de bronzare cu minimum 6 ore.
? Creme autobronzante
Avantaje
Rezultatele rapide. Lotiunile autobronzante necesita 10 minute, iar rezultatele sunt vizibile de obicei in termen de cateva ore. Aceste creme nu provoaca leziuni la nivelul pielii si sunt recomandate de catre medicii dermatologi, chiar si pentru folosire indelungata. Nu uita insa ca tenta bronzata obtinuta cu produsele autobronzante nu reprezinta o protectie in fata radiatiilor solare.
Dezavantaje
Mirosul. Desi multe produse pentru bronzare sunt parfumate pentru a masca mirosul de substante chimice, autobronzantele au un miros specific pe care multe persoane il gasesc dezgustator. Un alt dezavantaj il constituie tehnica de aplicare, deoarece aceste creme trebuie aplicate dupa niste standarde, ca sa nu ai surpriza de a obtine o piele cu pete. Zona dintre degete va fi patata maro in mod nefiresc, nenatural si nici durabilitatea nu este prea lunga. La baie se pierde din culoare, din soliditate, iar pielea ramane maro patat.
Acestea fiind spuse, ramane ca tu sa decizi daca merita sa obtii un bronz natural sau unul la fel de bun, dar in conditii artificiale.
Text: Andreea Popescu