Pictura permite copiilor sa-si exprime creativitatea si sa se distreze. Pictura este o abilitate ce le ofera succes in toate aspectele vietii. Acest tip de activitate il initiaza pe cel mic in tainele desenului, ii dezvolta imaginatia, ii consolideaza inclusiv increderea in sine si il ajuta sa fie creativ in viitor. Exista atat de multe beneficii ale picturii asupra celui mic incat nu stiu cu care sa incep…:)
Creativitate
Copiii care picteaza invata sa gandeasca mai deschis si sa priveasca situatiile intr-o lumina creativa. Ei invata sa se exprime mai profund prin arta si sa gandeasca critic. Pictura le dezvolta creativitatea si imaginatia, dandu-le libertatea de a nu reproduce realitatea intocmai, ci de a o recrea din imaginatie, in culorile si formele dorite.
Atentie
Pictura il ajuta pe cel mic sa isi concentreze atentia atat la desenul pe care il face cat si la detaliile care il definesc. Acest lucru il determina sa priveasca lumea dintr-o noua perspectiva si sa acorde atentie lucrurilor care merita.
Incredere in sine
Pictand, copiii obtin o abilitate de care pot fi mandri. Acest lucru le ofera posibilitatea de a privi lumea cu incredere datorita faptului ca si-au atins obiectivul. Raspunsul celor din jur cu privire la pictura lor le poate stimula increderea de sine. Deoarece nu exista nicio modalitate corecta in domeniul artelor, copiii sunt liberi sa-si exprime stilul lor artistic. Copiii, pentru a-si dezvolta abilitatile artistice, au nevoie sa picteze intr-un cadru cu mai multi copii si adulti. Aceasta interactiune le va spori increderea de sine si le va oferi abilitati sociale ce ii vor ajuta in alte aspecte ale vietii.
Detensionare
Pictura ofera un sanctuar pentru copii. Atunci cand sunt stresati, ei pot apela la pictura pentru a se linisti. Actul de creatie este linistitor pentru ei si le ofera sentimentul de implinire. Pictura poate actiona ca un tip de terapie, ajutand la eliminarea gandurilor negative.
Dezvoltare
Activitatile creative, cum ar fi pictura, ajuta la dezvoltarea creierului. Partea dreapta a creierului este utilizata pentru raspunsuri emotionale si pentru creatie, in timp ce partea stanga a creierului se concentreaza asupra proceselor analitice si logice. Pictura in sine pune la treaba ambele parti ale creierului. Pictura va contribui la dezvoltarea unui creier mai puternic, la o viziune mai ampla asupra lucrurilor si ofera si un mod extrem de placut in care se pot detensiona.
Distractie
“Balacirea” in vopsea este foarte distractiva. Este o distractie placuta la care copiii pot lua parte atat la domiciliu, cat si in cadrul unor cursuri. Rezultatul final al “operei de arta” realizate de cel mic il va bucura profund si il va ambitiona sa dea tot ce poate pentru urmatorul desen. In felul acesta, cel mic invata sa isi foloseasca ambitia intr-un mod constructiv si sa nu se dea batut din prima atunci cand lucrurile nu i-au iesit asa cum si-a dorit.
Text: Oana Mircea