Pete roșii pe piele? Cauze comune și remedii

ce inseamna pete rosii pe piele

Apariția unor pete roșii pe piele nu este îngrijorătoare, dar este important să cunoști cauza lor pentru a-ți ajuta pielea să-și revină. Aceste erupții cutanate pot dispărea de la sine sau cu ajutorul unor remedii naturale. Dar sunt situații când apar însoțite de alte simptome care agravează starea de sănătate și atunci este necesară intervenția medicului.

Citește acest articol pentru a afla când trebuie să mergi la medic, ce cauze pot provoca pete roșii pe piele, ce să urmărești și ce poți face atunci când apar.



Ce sunt aceste pete roșii pe piele?

Dacă ai sesizat că ai pete roșii pe piele trebuie să știi că pot fi determinate de unele afecțiuni dermatologice, alergii sau chiar conflicte emoționale însă, pot semnala și probleme mai grave de sănătate ale aparatului respirator, renale, hepatice ori ale sistemului circulator.

Acestea sunt erupții ale pielii de forma unor pete roșii, în diferite zone, care trebuie urmărite și diagnosticate corect de către medicul dermatolog tocmai pentru un tratament potrivit. Este important să sesizezi dacă acestea vin însoțite de alte simptome.

Mergi la medic dacă ai pete roșii pe piele și alte simptome

În multe situații acestea pot apărea periodic și, trec de la sine. Dacă însă, ai pete roșii pe piele și te confrunți și cu alte simptome, precum cele de mai jos, este important să te prezinți la medic.

  1. Ai vărsături sau diaree, repetat,
  2. Ai și dificultăți respiratorii,
  3. Faci febră,
  4. Ai amețeli,
  5. Ai stare de confuzie,
  6. Ai pierderi de conștiință,
  7. Ai dureri în piept.

Nu este obligatoriu să apară mai multe simptome, dar oricare dintre aceste simptome trebuie să te conducă la medic pentru evitarea agravării.

Cauze comune în apariția de pete roșii pe piele

Sunt multiple motivele pentru care îți apar pete roșii pe piele tocmai din acest motiv trebuie să acorzi atenție perioadelor în care îți apar, alimentelor pe care le mănânci și dacă apar în urma consumului lor sau chiar a emoțiilor din perioada în care manifești petele pe piele.

Iată care sunt cauzele comune în urma cărora poți experimenta pete roșii pe piele:

1.     Afecțiuni dermatologice

Poate fi vorba de o dermatită atopică ce are ca manifestare erupții la nivelul pielii cu suprafețe de pete roșii pe piele și cu senzație de mâncărime. Ea poate să apară în prima parte a vieții și dispare la maturitate.

Poate fi vorba și de psoriazis care, la rându-i formează zone cu pete roșii pe piele și „solzi” albi. Manifestarea poate să înceapă la vârstă matură timpurie și se poate regăsi în zone precum: scalp, coate, genunchi, etc.

2.    Alergiile pot cauza pete roșii pe piele

Începând de la părul de animale, anumite alimente sau medicamente și terminând cu metalele prețioase. Cu toate acestea, este important să sesizezi ce anume îți provoacă aceste pete roșii pe piele pentru ca medicul să-ți recomande un antialergic bun.

3.    Infecțiile fungice

Ciupercile de la suprafața pielii cauzează pete roșii pe piele cu senzație de mâncărime. Sunt transmise prin contactul cu persoane sau obiecte ori suprafețe atinse de persoanele contaminate. Este important pentru acestea să te prezinți la medic căci, netratate, pot conduce la probleme de sănătate mai grave agravând infecții cutanate existente.

4.    Conflictele emoționale pot determina apariția unor pete roșii pe piele

Conflictele emoționale pot avea ca efect apariția unor pete roșii pe piele. În funcție de eczemele sau erupțiile apărute pe piele, există un factor emoțional declanșator asociat. Jacques Martel, explică asta în cartea sa „Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor”. Pielea manifestă conflictul emoțional de separare așa că, urmărește cu atenție dacă îți apar pete roșii pe piele atunci atunci când ești într-un conflict cu cineva sau chiar cu tine. Un bun exemplu este copilul care, atunci când se simte abandonat, separat de părinți manifestă erupția la nivelul pielii (când este lăsat la grădiniță sau în grija altor persoane se poate simți abandonat). La maturitate, poate manifesta la fel în cadrul certurilor de cuplu cu partenerul de viață, având la bază teama de a fi abandonat/ă.

5.    Arsurile solare

Dacă ai pielea sensibilă poți observa pete roșii pe piele după ieșirea în oraș. Este vorba de arsuri solare și pot fi afectate mai multe zone ale corpului. În acest caz folosește creme cu factor de protecție înainte să ajungi în contact cu soarele iar dacă te-ai ars, gelurile pe bază de aloe vera calmează bine pielea.

Gama Sun System de la Rilastil este gama solară creată pentru a oferi tuturor tipurilor de piele, chiar şi celei sensibile şi delicate, o protecţie dermatologică sigură înainte, în timpul şi după expunerea la soare, cu texturi inovatoare şi filtre solare avansate.

6.    Bolile autoimune sau cele respiratorii pot cauza pete roșii pe piele

Atunci când sistemul imunitar identifică greșit celule sănătoase și începe să le atace, se instalează boli autoimune iar primul semn al inflamației este de forma unor pete roșii pe piele. Un exemplu bun este psoriazisul. Altfel, există boli respiratorii care provoacă erupții cutanate roșii cu umflături. Sarcoidoza poate creea astfel de leziuni asupra pielii.

7.    Hipertensiunea arterială

Adesea, întâlnită la persoane vârstnice, dar nu numai, creșterea tensiunii arteriale poate determina dilatarea vaselor de sânge și apariția apariția înroșirii la nivelul feței. Pot apărea pete roșii pe piele unde vasele de sânge mici sunt inflamate.

8.    Factorii de stres pot cauza pete roșii pe piele

Factorii stresanți te conduc la conflicte emoționale deci, acordă atenție emoțiilor căci stresul este resimțit de organism și dacă persistă, poate crea probleme multiple. Nu-ți menține organismul în stres pentru că funcționarea sa va fi afectată.

Remedii pentru a combate apariția de pete roșii pe piele

Pentru a trata petele roșii de pe piele, este important să cunoști cauza pentru un tratament adecvat. Medicul poate diagnostica zonele cu pete roșii pe piele. Începe cu eliminarea factorilor stresori și a conflictelor emoționale.

În multe situații, remediile naturale precum: uleiul de cocos, aloe vera, coaja de banană, untul de cacao, iaurtul, castravetele sau uleiul de vitamina E ori anumite suplimente alimentare au un efect bun.

În alte situații, este necesar tratament medicamentos prescris de medic în concentrații adecvate find, după caz: antiinflamatoare, unguente, geluri, imunosupresoare, creme sau chiar antibiotice.

Aceste erupții de la nivelul pielii sunt comune în lumea medicală atât în cazul copiilor cât și al adulților însă dacă nu cunoști cauzele care au determinat apariția unor pete roșii pe piele, consultă medicul pentru un diagnostic corect.