Persoanele supraponderale mananca mai rar decat persoanele cu o greutate normala, insa acestea “achizitioneaza” mai multe calorii pe parcursul zilei si sunt mult mai putin active, potrivit unui nou studiu american.
Adultii cu o greutate normala, inclusiv cei care au pierdut un numar mare de kilograme, mananca mai des, conform constatarilor publicate in Journal of the American Dietetic Association.
“Cele mai multe cercetari au aratat faptul ca persoanele care mananca mai des au o greutate corporala mai mica. Dar nimeni nu stie de ce”, a declarat cercetatorul Jessica Bachman, care este de asemenea si profesor in cadrul Departamentului de Nutritie si Dietetica Marywood la Universitatea din Scranton, Pennsylvania.
“Mai mult de 60% din locuitorii SUA sunt obezi sau supraponderali, dar situatia privind numarul de mese si capacitatea de a mentine aceeasi greutate corporala pe o perioada mai lunga de timp a ramas neclara”, declara aceasta.
Bachman si echipa sa au urmarit aproximativ 250 de persoane timp de un an, timp in care au evaluat datele colectate, pe care mai apoi le-au impartit in doua studii mari.
In primul studiu s-au evaluat obiceiurile alimentare ale persoanelor cu un indice de masa corporala intre 25 – 47, ceea ce inseamna obezitate.
In cel de-al doilea studiu au fost analizati barbatii si femeile cu o greutate normala, cu un IMC de 19-24.9.
Potrivit analizarii fiselor, subiectii cu greutate normala au mancat trei mese principale si doua gustari in fiecare zi, iar cel de-al doilea grup a mancat trei mese si doar o gustare pe zi.
Datorita studiului, Bachman a concluzionat faptul ca gustarile ar putea ajuta la prevenirea cresterii in greutate.
“Daca mancati mai des, nu mai mancati atat de mult. Daca asteptati 10 ore intre mese, veti sfarsi prin a manca mult mai mult”, a adaugat ea, mentionand ca pierderea in greutate este ajutata de activitatea fizica, cu care se pot arde pana la 3.000 de calorii pe saptamana.
“Se pare ca activitatea fizica si mancatul mai des ajuta la pastrarea greutatii si chiar la pierderea in greutate”, declara cercetatorii, adaugand faptul ca sunt necesare mai multe studii pentru rezultate concrete.
Text: Andreea Popescu