In urma unui studiu realizat de catre expertii la Universitatea din California, s-a descoperit faptul ca persoanele in varsta detecteaza mai greu oamenii care nu sunt de incredere, ceea ce ne ajuta sa explicam de ce aceasta categorie este cel mai adesea victima fraudelor, inselaciunilor etc. Adultii in varsta au o activitate mai redusa in zona insulei anterioare, o regiune a creierului legata de dezgust si care este foarte importanta in ceea ce priveste detectarea persoanelor care au o fata ce nu inspira incredere.
Astfel, aceste persoane nu primesc de la creier semnale de avertizare, batranii devenind tot mai putin abili in interpretarea fetelor ce nu inspira incredere. In studiu, mai multor adulti cu varste inaintate dar si unor persoane tinere li s-au aratat fotografii cu fetele unor anumiti oameni, pe care le-au evaluat in functie de gradul de incredere, insa batranii au avut aceleasi reactii atat in ceea ce priveste fetele neutre, cat si in cazul celor de incredere. In ceea ce priveste adultii tineri, acestia au reactionat puternic la vederea fetelor care nu inspirau incredere. O fata in care nu ne putem increde este simplu de depistat, zambetul nu este unul sincer iar contactul vizual lipseste.
Adultii in varsta par a fi mai vulnerabili la solicitarile interpersonale si au o sensibilitate redusa fata de indicii legati de incredere care stau la baza acestei vulnerabilitati.
Text: Ruxandra Raica