Oamenii de stiinta au descoperit ca exista o legatura intre depresie si schimbarile de ritm circadian. Persoanele depresive se pare ca nu se pot sincroniza cu restul lumii deoarece ritmul lor circadian nu functioneaza asa cum ar trebui. Fiecare celula a corpului uman functioneaza in jurul unui orar de 24 de ore, urmarind lumina si intunericul, ciclurile naturii.
Creierul actioneaza ca un cronometru, pastrand acest ritm celular, sincronizandu-se cu lumea exterioara, astfel incat sa controleze apetitul, somnul si starea de spirit. Noi cercetari arata insa ca, in cazul persoanelor care sufera de depresie, ceasul biologic nu ar functiona tocmai corect, chiar si la nivelul activitatii genelor din interiorul celulelor creierului. Aceasta descoperire s-a facut in urma studierii diferentelor intre creierul persoanelor care suferisera de depresie, dar si a studierii celor care nu suferisera de asa ceva.
Astfel, in urma unor analize, s-a constatat ca, la persoanele cu depresie severa, ritmul circadian era intrerupt, astfel incat activitatea genelor din timpul zilei ar fi aratat precum cea din timpul noptii. Expertii de la Universitatea din Michigan spun ca, in timpul acestui studiu, analizand creierele, au incercat sa isi dea seama cand survenise decesul persoanelor depresive, insa activitatea genelor era intrerupta de foarte mult timp. Daca prezinti simptome precum oboseala, insomnie, tristete, anxietate, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, ar trebui sa discuti cu o persoana specializata.
Text: Ruxandra Raica