Conform ultimelor studii realizate in domeniul medicinei, se pare ca boala Alzheimer (AD) loveste cel mai adesea persoanele cu varste cuprinse intre 60 si 70 de ani, care inregistreaza rate mai rapide de pierdere a tesutului cerebral si declin cognitiv, comparativ cu pacientii de 80 de ani care sunt feriti de aceasta boala.
Cel mai mare factor de risc pentru boala Alzheimer (AD) este inaintarea in varsta. Pana la varsta de 85 de ani, probabilitatea de a dezvolta aceasta temuta tulburare neurologica este de aproximativ 50%.
Constatarile facute de catre cercetatorii de la Universitatea din California, San Diego School of Medicine, au avut implicatii profunde atat pentru diagnosticarea AD – care afecteaza in prezent aproximativ 5,6 milioane de americani, un numar ce se va tripla pana in anul 2050 – cat si pentru descoperirea de noi tratamente. Nu exista niciun leac pentru AD si terapiile existente nu pot incetini sau opri progresia bolii.
„Una dintre caracteristicile-cheie pentru determinarea clinica a AD tine de cursul implacabil progresiv”, a declarat Dominic Olanda, autorul studiului.
„Pacientii incep sa se confrunte cu simptomele bolii abia la un an dupa ce aceasta deja s-a instalat. In cazul in care pacientii mai in varsta nu afiseaza simptome, medicii nu sunt in masura sa ii diagnosticheze cu AD. Prin urmare, acesti pacienti nu pot primi ingrijire adecvata, care poate fi foarte importanta pentru calitatea vietii lor.”
Cercetatorii au folosit date de imagistica si de biomarker de la participantii la studiu. Ei au examinat 723 de persoane cu varste cuprinse intre 65 si 90 de ani, care au fost clasificate fie cu probleme cognitive normale, cu insuficienta usoara cognitiva (intr-un stadiu intermediar intre varsta si declinul cognitiv si dementa) sau care sufera de AD.
„Am constatat ca persoanele cu varste cuprinse intre 65 si 80 de ani sau chiar mai tinere prezinta rate mai ridicate de declin cognitiv si rate mai rapide de pierdere a tesutului in regiuni ale creierului care sunt vulnerabile la aparitia timpurie a AD. In plus, nivelurile de lichid cefalorahidian studiate cu ajutorul biomarkerilor indica o incidenta mai mare a bolii in mai putin timp la persoanele mai in varsta”. Explicatia cercetatorilor in ceea ce priveste rezultatele studiului tine de faptul ca pacientii mai in varsta pot suferi de dementa mixta – o combinatie a AD patologic si alte afectiuni neurologice. Acesti pacienti ar putea sa reziste la efectele AD pana cand alti factori adversi, cum ar fi leziuni cerebrale cauzate de boli cerebrovasculare, isi fac aparitia.
Studiul a fost publicat online in revista PLoS ONE.
Text: Andreea Popescu