Pericolul din telefoanele mobile

Pericolul din telefoanele mobile“Da-mi un mesaj, chiar daca dormeam” este titlul cercetarii facute de pediatrii de la Geisel School of medicine din Dartmouth, publicata de curand in Family and Community Health, din care rezulta ca 62,9% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 12 si 20 ani isi duc in pat telefonul mobil pe timp de noapte si, din cauza aceasta, dorm mai putin.
Cercetarea a fost facuta pe 454 baieti si fete care au raspuns sondajului in timp ce se aflau in sala de asteptare a medicilor. 57% din tineri inclusi in studiu tin deschis mobilul pe timp de noapte, iar 45,7% il folosesc drept desteptator; 36,7% trimit mesaje in timpul noptii iar 8% sunt treziti de sunetul primirii sms-urilor, intampinand greutati in reluarea somnului. Toate aceste lucruri erau mai mult sau mai putin cunoscute dar ne confirma ca telefoanele mobil reduc somnul adolescentilor fiindu-le greu sa mai adoarma, sa se trezeasca dimineata; ceea ce duce la scaderea nivelului de atentie si performanta pe timpul zilei.

 



Dependenta de telefon mobil, o afectiune grava?

De asemenea, o alta problema este aceea ca telefoanele mobile, mai ales smartphonurile care au aplicatii, jocuri, site-uri de socializare, creeaza dependenta. Studiile arata ca marea majoritate a posesorilor de smartphone devin foarte agitati atunci cand nu pot folosi telefonul din diverse motive. Este o mare greseala folosirea telefonului in timpul mesei, in timpul conversatiei cu un amic, fara sa mai amintim de scoala, jocuri distractive sau somn.
Din alte studii reiese ca poate exista o legatura intre radiatiile pe care le emit telefoanele si imbolnavirea de cancer cerebral. Bineinteles ca, din alte studii, a reiesit exact contrariul dar, totusi, daca va fi dovedit ca mobilul poate dauna atat de mult, atunci “oamenii ar trebui se se gandeasca de doua ori inainte sa palavrageasca ore in sir pe mobil” asa cum a fost precizat in revista Time. Cert este ca toate aceste cercetari sunt prea incipiente pentru a putea fi concludente. Mai este nevoie de timp pentru ca cercetatorii sa poata aduce dovezi, totusi, nu strica sa ne purtam singuri de grija fara sa mai exageram.

 

Text: Alina Lupa