Vara, anotimpul cu soare si caldura multa, ne indreapta pasii spre mare sau munte. Pe langa deliciile verii, trebuie sa avem in vedere si primejdiile acestui anotimp: intepaturile de insecte, muscaturile de serpi si mustele.
Intepaturile de insecte – viespi, albine, tantari, paianjeni, furnici – nu sunt in general grave, dar veninul ramas in piele poate creea stari problematice mai ales la cei alergici. Un caz particular il constituie albina care, atunci cand inteapa pielea, lasa impreuna cu acul si punga cu venin. Daca vom incerca sa scoatem acul cu degetele apucand ceea ce se vede deasupra pielii, strivim punga cu venin si tot continutul ei va intra in piele. Stiind acest lucru, pentru a scoate acul va trebui sa apasam in jurul lui cat mai aproape de piele cu unghia sau cu o penseta subtire, fara a strivi punga cu venin. Locul intepaturii se spala cu otet sau cu alcool medicinal sau se freaca usor cu sare de bucatarie. Apoi se pot aplica local comprese umede cu apa si alcool medicinal.
Tantarii sunt agasanti prin numarul mare cat si prin multitudinea de intepaturi pe care le fac. Pentru a preveni atacul tantarilor exista solutii si unguente speciale cu care ne putem unge pe suprafetele de tegument expuse. In ultimul timp au aparut in comert dispozitive electronice care purtate asupra noastra alunga tantarii generand o unda acustica de o anumita intensitate. Si mai exista o metoda pentru cei care merg de exemplu in Delta, unde tantarii sunt in numar foarte mare: luarea pe cale bucala sase comprimate de vitamina B1. Aceasta vitamina nu are toxicitate si nici contraindicatii pentru om. Locul intepaturilor se poate masa usor cu alifie chinezeasca care se gaseste in farmacii. Efectul asupra mancarimii locale este foarte bun. Ca protectie generala pentru locuinte se pot folosi plase pentru tantari la geamurile deschise.
Muscaturile serpilor veninosi
In multe masive muntoase din tara noastra se gasesc serpi. Muscatura lor este urmata de o durere puternica. Locul muscat se inroseste, se umfla si in jur pot aparea basicute (flictene) cu continut sanguinolent. Primul ajutor: impiedicarea raspandirii veninului. Deasupra muscaturii se poate aplica, provizoriu, un garou, o legatura compresiva care opreste circulatia sangelui la nivelul sau. Legatura aceasta poate fi facuta cu un furtun de cauciuc elastic, cu o batista sau o fasa. Acest garou, aceasta legatura aplicata pe membre nu trebuie tinuta mai mult de o ora intrucat ischemiaza segmentul subiacent, putand determina tulburari grave locale, uneori ireversibile. Si inca ceva ce nu trebuie uitat daca ati aplicat un garou: sa treceti, notati si afisati foarte clar si vizibil ora montarii sale. Plaga se va lasa sa sangereze cat mai mult, se va spala abundent cu apa si sapun si se va pansa cu comprese imbibate in alcool. Bolnavul trebuie sedat cu medicamente calmante, pus in repaus si transportat cu targa la cel mai apropiat spital pentru a i se face ser intravenos. Este bine sa se anunte imediat evenimentul la statia de salvare sau/si spitalul catre care mergem pentru a fi ajutati si a avea timp sa se pregateasca cu serurile necesare.
Pisaloagele muste
Acest mic monstru zburator are o putere fantastica de inmultire. In zilele de vara ciclul evolutiv de la ou la adultul musca este de 4-5 zile. O musca femela lasata vie in luna aprilie reuseste in toamna prin aceasta inmultire geometrica sa aiba milioane de descendenti. Pentru a ne apara de muste sunt utile plasele de la geamuri, insecticidele dar mai ales pastrarea alimentelor acoperite in bucatarie, in casa sau in galantarele magazinelor. Exista si muste intepatoare, mustele de cal, taunii, care nu sovaie sa suga sangele de la om si sa-i inoculeze pe aceasta cale diversi germeni. Dupa o astfel de intepatura tratamentul local este ca la intepatura de viespe, albina sau tantar.
Medic primar, doctor in medicina